Op vrijdag 24 September organiseert het iGEM team van de TU Delft in samenwerking met KIVI een Philosophical Table. Gedurende deze Philosophical Table die gehouden zal worden van 16:00 tot 17:30 zullen wij een filosofische discussie organiseren met het thema SYNTHETISCHE BIOLOGIE. 

Synthetische biologie is de ingenieurstak van biologie. Dit relatief nieuwe vakgebied heeft de afgelopen jaren een enorme impuls gekregen door nieuwe technologische ontwikkelingen. Bij deze technologische ontwikkelingen kunt u denken aan makkelijkere technieken om DNA te “lezen en schrijven” of de robotisering van laboratoriumwerkzaamheden. De internationally Genetically Engineered Machine (iGEM) is een wereldwijde competitie in synthetische biologie. Binnen deze iGEM competitie worden studententeams uitgedaagd om een maatschappelijke probleem op te lossen met behulp van synthetische biologie.

Dit jaar ontwikkelt het iGEM team van de TU Delft AptaVita: een test om micronutriënten te detecteren in bloed van patiënten. Maar liefst één op de drie personen wereldwijd lijdt aan “verborgen honger”. Verborgen honger betekent dat een persoon wel genoeg calorieën binnenkrijgt, maar een tekort heeft aan één of meer micronutriënten, zoals ijzer, vitamine D en vitamine B9. Verborgen honger kan leiden tot verschillende problemen, zoals groei tekort en leerproblemen, die vaak levenslange consequenties hebben. Het voorspellen van gebieden waar tekorten van micronutriënten op kunnen treden is erg waardevol, zodat er gerichte acties kunnen worden opgezet om deze verborgen honger tegen te gaan. Om deze testen voor iedereen beschikbaar te maken werkt de TU Delft aan een goedkope, makkelijke en toegankelijke micronutriëntendetectie-test.

Zoals ook volgt uit onze vitaminedetectie-test, kan synthetische biologie veel betekenen in het oplossen van maatschappelijke problemen. Echter, zitten er ook ethische kwesties aan verbonden. Aangezien de synthetische biologie nog een jong vakgebied is, zijn beloftes en risico’s nog onzeker. Het is daarom belangrijk om te discussiëren over mogelijke gevolgen van deze nieuwe technieken. Wij hopen jullie allemaal te mogen verwelkomen tijdens onze online Philosophical Table op vrijdag 24 September om 16:00 om aan deze discussie bij te dragen!

 

Bekijk vast het YouTube filmpje van AptaVita hieronder voor wat achtergrondinformatie: