De besturen van KIVI-afdeling Geschiedenis der Techniek en de vereniging Histechnica hebben het genoegen u uit te nodigen tot het bijwonen van een “BUITENDAG” in Haarlem met lezingen:

“Teylers Museum (1784), lezingen Dr Sam Goudsmit, Prof. Dr H. Lorentz en bezoek Hodshon-huis (1794)”

Programma:
10.15 uur: Inloop / koffie in Gehoorzaal (1885)
11.00 uur: (stipt) lezingen over Teylers, Prof. Lorentz in Haarlem, en Dr Sam Goudsmit en zijn jacht op Hitler’s atoombom.
Daarna bezoek museum, lunch (op eigen gelegenheid), deelname “Lorentz-tours” en bezoek Hodshon-huis (Kon. Holl. Mij. der Wetenschappen)
 

  Voor het bijwonen van deze "Buitendag" is tijdig aanmelden verplicht. De aanmeldingstermijn  sluit op dinsdag 5 november 2019.

  Hoe aanmelden (max. aantal deelnemers: 150):

  - Leden van KIVI dienen zich aan te melden via de KIVI website (rode button)

  - Ook belangstellenden die niet lid zijn van KIVI, zijn welkom en kunnen zich daar aanmelden. Let op: er zijn kosten aan verbonden. Nadere informatie vindt u op de KIVI website.

De sprekers zijn Drs. Trienke van der Spek, Hoofdconservator Wetenschap Teylers en Ir. Frank W. van den Berg, voorzitter GdT.

Behalve de lezingen en daarna ronddwalen door het bijzondere museum (met grote collectie fysische instrumenten, mineralen en fossielen) kunt u ook deelnemen aan de Lorentz-Formule (met het gerestaureerde laboratorium en de oude werkkamer van Lorentz, zie Bijlage) en aan een bezoek aan het schitterende Hodshon huis uit 1794, waar de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen zetelt, recht tegenover Teylers. Het is bijzonder dat dit gebouw voor ons wordt opengesteld.

Voorts: voor toegang tot Teylers Museum dient u uw Museum jaarkaart mee te nemen, of anders 12 euro entreegeld te betalen. Lunch op eigen kosten in het Museumcafé.

Max. aantal deelnemers: 150 (first come – first serve).
Graag ruim op tijd komen i.v.m. registratie voor deelname aan de Lorentz-Formule, koffie staat klaar vanaf 10.15 uur, boven op de eerste verdieping in de Rotonde voor de Gehoorzaal. De lezingen starten stipt om 11.00 uur.
Betaald parkeren direct naast Teylers Museum in parkeergarage De Appelaar of 10 tot 12 min. lopen vanaf het NS Station Haarlem of per OV-fiets. De binnenstad is enigszins lastig bereikbaar voor auto’s, volg de borden parkeergarage De Appelaar, rijd langs Het Spaarne vanuit het Noorden. Neem uw tijd.

Websites:
https://www.teylersmuseum.nl/nl
https://www.khmw.nl

Zo u wilt, kunt u ook alleen het ochtendprogramma bijwonen tot ongeveer 13.00 uur,. en daarna de binnenstad van Haarlem bezoeken.
Of anders juist alleen het middagprogramma (na de lunch op eigen gelegenheid in het Museumcafé).

Sprekers:
Drs. Trienke M. van der Spek is Hoofdconservator Wetenschappen van Teylers Museum. Daarvoor was zij o.a. conservator bij Boerhaave Museum in Leiden. Zij studeerde Chemie aan de Universiteit van Amsterdam.

Ir. Frank W. van den Berg is voorzitter van de KIVI afdeling Geschiedenis der Techniek. Hij studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Delft en Economie aan Columbia University (NYC). Hij heeft een zakelijke loopbaan doorlopen, deels in het buitenland, deels als ondernemer. Hij was (en is) ook part time verbonden aan de VU als docent Financiële Economie en Ondernemerschap en actief in de regionale politiek.