Op 20 en 21 september 2023 organiseren KIVI afdeling Nucleaire Technologie en de NNS/DYG een excursie naar een aantal zeer interessante nucleaire installaties en locaties in België. Het programma ziet er als volgt uit.

Woensdag 20 september:

9:30 - 12:30 uur           Bezoek aan Tabloo het bezoekerscentrum over radioactiviteit.

In dit centrum wordt uitleg gegeven over allerlei aspecten van radioactiviteit en wordt ook in gegaan op de plannen voor de eindberging van radioactief afval in België. Zie www.tabloo.com voor meer informatie.

12:30 - 13:30 uur          Lunch in de Bistroo

13:00 - 16:00 uur         Bezoek aan ESV EURIDICE inclusief het HADES laboratorium.

Bij EURIDICE wordt onderzoek gedaan naar de opslag van radioactief afval in kleilagen en HADES is het ondergronds laboratorium (250 m diep in de kleilaag). Zie www.euridice.be voor meer informatie.

Na het bezoek zullen we dineren in Priorij Corsendonk in Oud Turnhout; een prachtig oud klooster, in de natuur met een prima keuken. We zullen daar ook overnachten. Zie https://corsendonkhotels.com/location/priorij-corsendonk/ voor meer informatie.

Donderdag 21 september:

10:00 - 16:00 uur          Bezoek aan de SCK-CEN faciliteit in Mol (inclusief lunch).

We krijgen daar in de ochtend o.a. presentaties over de activiteiten van SCK-CEN en over mogelijke Belgisch- Nederlandse samenwerking op nucleair gebied.

Na de lunch brengen we een bezoek aan het LHMA (Laboratorium voor Hoge en Middelhoge Activiteit) waar onderzoek wordt gedaan naar schade en veroudering van materialen als gevolg van straling en we brengen een bezoek aan een laboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar lood/bismut koeling ter ondersteuning van de te bouwen MYRRHA reactor en onderzoek naar SMRs die met dit medium gekoeld worden. Zie www.sckcen.be voor meer informatie.

De kosten die verbonden zijn aan dit bezoek bedragen € 125 per persoon (inclusief overnachting, diner en twee keer lunch). Deelnemers dienen zelf voor vervoer te zorgen. De te bezoeken locaties liggen allen in de omgeving Dessel/Mol.

Deelname aan dit bezoek is alleen mogelijk voor KIVI en NNS leden. Het maximum aantal deelnemers is 30 en inschrijven is mogelijk tot 14 mei. Afzeggen na inschrijving is niet mogelijk vanwege tijd die nodig is voor de veiligheidsscreening door de Belgische autoriteiten.

Opgeven kan via de KIVI website.

 

Met vriendelijke groet,

Bestuur van KIVI Nucleaire Technologie en NNS/DYG