Meer doen met minder, dat is het basisidee achter verticale landbouw. Een verticale boerderij kan op dezelfde oppervlakte tot wel 50 keer meer voedsel produceren dan een horizontale boerderij. Er zitten voordelen aan, zoals dat het waterverbruik met maar liefst 95% wordt verminderd! Alleen, niet geheel onbelangrijk, het energieverbruik is hoog en prijzig. 

Prof dr ir Leo Marcelis van de Wageningen University & Research is optimistisch en vertelt graag waarom!

Deze lezing is in het Engels en georganiseerd in samenwerking met Studium Generale UT.

English:

Doing more with less, that’s the basic idea behind vertical farming. Covering the same space, a vertical farm can produce up to 50 times more food than a horizontal farm. Hydroponics (i.e. growing plants on water) does the rest and reduces water usage with a staggering 95%. This high-tech agriculture could easily be applied in densely populated areas but also in places where you don’t expect it, like the desert. There is a drawback however: the energy consumption is high and it’s pricey.

Prof dr ir Leo Marcelis (Wageningen University), specialized in vertical farming, is optimistic and believes these issues can be solved. I

This lecture is in English and organized in cooperation with Studium Generale UT.