Tijdens de excursie waren ruim 25 mensen aanwezig op de locatie bij Kerkrade waar met een hoogwaardige mechanische grondboor een bodemmonster werd opgehaald. Ondanks het slechte weer was van zeer dichtbij te zien hoe de boring uitgevoerd werd.

De boormeester geeft uitleg over de boorinstallatie. Het bijzondere is dat de bodemmonsters met minimale vervorming worden opgehaald in kunststof buizen die naar het lab vervoerd worden voor analyse in het lab. Archeoloog Rob Paulussen (in midden met oranje jas) geeft in het veld uitleg over de archeologische betekenis van de boringen en waarom deze locatie voor het onderzoek van belang is.

na het veldbezoek verplaatst de hele groep zich naar het archeologische onderzoekslab. Hier wordt de borokern geopened en door archeoloog Rob Paulussen in details bekeken en beschreven.

De deelnemers aan de excursie kijken heel goed toe hoe de bodem opgebouwd is, een bodem die tot de tijd van de Neanderthalers terug gaan. De Neanderthaler-sporen is in deze boring niet aangetroffen maar wel het landschap van deze mensen van meer dan 100.000 jaar geleden.