Welke onderhoudsdocumentatie dient precies te worden meegeleverd bij machines? Deze vraag wordt in de nieuwe Praktijkrichtlijn Onderhoudsdocumentatie concreet en helder beantwoord. Op 21 juni 2016 wordt deze nieuwe richtlijn, een initiatief van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), vakafdeling Maintenance, op het Congres Onderhoudsdocumentatie gepresenteerd.

Machines, inclusief samenstellen, moeten volgens de Machinerichtlijn 2006/42/EG worden voorzien van onderhoudsdocumentatie. Duidelijke criteria ontbreken echter in de Machinerichtlijn, waardoor er bijvoorbeeld onvoldoende of onduidelijke informatie wordt geleverd, of alleen losse componentdocumentatie. Dit betekent dat de gebruiker onvoldoende informatie krijgt om adequaat te kunnen onderhouden, en zelf deze informatie zal moet ordenen en completeren.
De Praktijkrichtlijn Onderhoudsdocumentatie neemt als uitgangspunt wat de Machinerichtlijn beoogt: de gebruiker moet van de fabrikant of samensteller complete en geïntegreerde onderhoudsdocumentatie aangereikt krijgen. De nieuwe Praktijkrichtlijn vult dit concreet in met de dagelijkse praktijk voor ogen. Hierdoor ontstaat er helderheid voor zowel de fabrikant als de gebruiker.
Met deze Praktijkrichtlijn in de hand kunnen leveranciers hun klanten voorzien van complete onderhoudsinformatie, kunnen Technische Diensten de vereiste documentatie inzichtelijk maken en kunnen afnemers de ontvangen onderhoudsinformatie toetsen of deze vooraf via de Praktijkrichtlijn specificeren.

Sprekers 
Sprekers vanuit diverse brancheverenigingen, ISZW en gebruikers en fabrikanten. Zie voor details het programma op de website.

Kosten
Deelnamekosten bedragen € 150,-.

Aanmelden en informatie
Aanmelden via de website https://www.kivi.nl/afdelingen/maintenance/activiteiten/activiteit/onderhoudsdocumentatie
Let op: KIVI-leden dienen bij aanmelden eerst ingelogd te zijn. Dan verschijnt het correcte inschrijfformulier met de te betalen kosten.
Meer informatie bij dr. ir. Arend Bos, e. bos.mmc@planet.nl
Maximum aantal deelnemers: 120.