Wat moeten we doen om de next level te bereiken in veiligheid?

Een groot deel van de ongevallen in de industrie gebeurt tijdens onderhoudswerkzaamheden.
Een werkgroep vanuit KIVI en NVDO wil nagaan of we veiligheid binnen het onderhoud kunnen verhogen. We willen zoveel mogelijk nieuwe ongelukken voorkomen

Wij zien dat er rond veiligheid heel veel aandacht is voor zaken die te maken hebben met "structuur". Dat is alles wat is vastgelegd in bijvoorbeeld procedures of werkinstructies. We zien echter ook dat het in de praktijk niet steeds veiliger wordt. We blijven steken voor een “horde”.
In onze visie (geboren uit samen vele tientallen jaren praktijkervaring) zit die “horde” in de “cultuur”, de manier waarop mensen denken, de dingen die ze uit zichzelf doen en ook de redenen waarom ze doen zoals ze doen. Dat zijn dingen die niet vast te leggen zijn en dus niet middels “structuur” geborgd kunnen worden. Wij willen kijken of we daar meer grip op kunnen krijgen.

Daar is al veel over geschreven en gesproken, maar naar onze waarneming zonder veel resultaten. Wij hebben de oplossing ook nog niet voorhanden. Eerst willen we gaan onderzoeken naar de belangrijkste redenen die mensen hebben om onveilig te handelen. Als we dat helder op de rij hebben (en dat hebben we nog niet) willen we gaan kijken of we die redenen, om zo te zeggen, van hun werkzaamheid kunnen beroven. Wie mee wil doen / denken is welkom!

Er zijn op dit moment 2 activiteiten gepland:

  • NVVK Studiemiddag waar Arend Bos een inventarisatie maakt samen met de veiligheidskundigen
  • De NVDO middag in oktober 2017

U kunt contact opnemen met Arend Bos (info@mmcbv.nl) voor meer informatie.