Op 2 december was KIVI te gast bij DH Industries. Het bedrijf, dat in 1990 is opgericht, begon ooit als Stirling Cryogenics and Refrigeration als een afsplitsing van Philips. Na een aantal jaren werd het veranderd in DH Industries, waarbij DH voor de initialen van de eigenaar staat. Inmiddels is DH Industries een wereldspeler met vestigingen in New Delhi, India en Boston, Verenigde Staten. Via agenten wordt zaken gedaan met verschillende gebieden verdeeld over alle continenten.

De middag begon met ontvangst met koffie. Nadat iedereen een plek gevonden had begon de presentatie van Francois Brouwers, de international sales director bij DH Industries. Hij vertelde over de geschiedenis van het bedrijf, wat de structuur van het bedrijf is en met wat voor soort projecten ze deelnemen. Na deze introductie was het woord aan Ronald den Heijer, eigenaar van het bedrijf. Hij ging verder in op de techniek die toegepast werd (de omgekeerde stirling motor) en besprak een aantal lopende projecten waar DH Industries zijn kennis toepast.

Nadat de vele vragen beantwoord waren, werd de groep in drieën opgedeeld en ging de rondleiding in de fabriek van start. Hier was te zien hoe de motoren er vanbinnen uitzagen en welke tests uitgevoerd worden op de motoren. Het leidde tot veel verduidelijking en verbazing over het werkingsprincipe van de motoren.

Na het officiële gedeelte werd er door Meneer den Heijer en demonstratie uitgevoerd over de mogelijkheden en kracht van vloeibare stikstof die vooral voor veel ontspanning en vrolijkheid opwekte bij de deelnemers. De middag werd afgesloten met een borrel waar goed genetwerkt werd.

 

Al met al heeft deze dag velen van de deelnemers een nieuwe blik laten werpen op hoe een oud principe (Stirling principe) nieuw leven wordt ingeblazen.

 

KIVI bedankt DH Industries nogmaals voor alle moeite!

 

Francois Brouwers
Ronald den Heijer

Stikstof in een beker blijft zelfs voor de meest ervaren ingenieurs mooi om te zien.
Het opstuwende effect van een relatief warme (kamertemperatuur) koperen buis zorgt voor een indrukwekkend resultaat. Het lijkt wel tovenarij.
Een emmer water legen in een vat vloeibare stikstof zorgt voor veel stikstofdamp én geeft een mysterieus effect.

Programma

 -  uur Ontvangst
 -  uur Presentatie over DH Industries en het cryogene systeem
 -  uur Rondleiding in de fabriek
 -  uur Discussie en rondvraag
 -  uur Borrel