Deze activiteit wordt verzet naar een later tijdstip i.v.m. de ontwikkelingen rondom het coronavirus

Het Zwitserse bedrijf Stadler Rail heeft voor vervoerder Keolis 16 elektrische treinstellen   gebouwd van het type ‘FLIRT’( Flinker Leichter Innovativer Regionaltriebzug). Er zijn uitvoeringen met  3 en 4 rijtuigen die zitplaatsen bieden aan respectievelijk 180 en 241 passagiers . Deze relatief lichte treinen ( 110 en 132 ton) accelereren vlot met hun vermogen van 3 MWatt. De assen in de ‘kopdraaistellen’ zijn aangedreven (voor de liefhebber: de 4 rijtuigen versie heeft asindeling  Bo' 2' 2' 2' Bo'). Met deze assen wordt elektrodynamisch geremd: De remenergie wordt daarbij aan de bovenleiding teruggevoed. De treinen rijden tussen Enschede en Zwolle en tussen Zwolle en Kampen.

Eén van de onderhoudslocaties van dit bedrijf bevindt zich op het rangeerterrein van station Hengelo. Het onderhoudswerk houdt naast controle van remmen en wielprofiel steeds meer elektronica in. De laptop is één van de belangrijkste gereedschappen van de technici. Er is overigens zoveel werk dat men nog twee technici (Electro/Mechatronica  HTS of MTS 4+) kan gebruiken.

Nu is er gelegenheid deze interessante locatie te bezoeken!

Kosten: Gratis voor KIVI leden en voor studenten en € 25,00 voor overigen (inclusief 2 maand donateur-lidmaatschap)

Maximaal aantal deelnemers: 20

Programma (onder voorbehoud):

13.45 uur:   Ontvangst

14.00 uur:   Presentatie

14.15 uur:    Rondleiding door het bedrijf 

Bereikbaarheid per Openbaar vervoer:

Zie paarse route op kaart hieronder.

U loopt het station van Hengelo aan de dorpskant uit (Noord) en loopt dan in oostelijke richting langs het spoor tot de Wolter ten Catestraat. Daar gaat u naar links om vervolgens rechts de Enschedestraat in te lopen (stoplichten). Na 400 meter gaat u de Waarbekenstraat rechts in en ziet u rechts een helling naar Stadler rail.

Bereikbaarheid per auto/motorfiets:

Neem vanaf de A35 afslag 28 richting Hengelo (in oostelijke richting). Rijd rechtdoor (de Deldenerstraat gaat over in de Oldenzaalsestraat) tot u rechtsaf de oude molenweg in gaat. Rijd dan linksaf de Enschedese straat in (rode pijl in kaart hierboven). Na 400 meter gaat u de Waarbekenstraat rechts in en ziet u rechts een helling naar Stadler Rail.