Op dinsdag 20 mei organiseerde de afdeling Mijnbouw een lezing over het Delft Aardwarmte Project (DAP).  

(Diepe) Aardwarmte wordt meer en meer als een van de veelbelovendste duurzame energiebronnen van de toekomst genoemd
In mei 2007 is door een aantal initiatiefnemers binnen de TU Delft, afdeling Toegepaste Aardwetenschappen, een project gestart om de potentie van deze technologie nader in kaart te brengen. Doel is om op een diepte van ongeveer 2.000 meter een watervoerende zandsteenlaag (‘aquifer’) warmte te winnen (plaatselijke watertemperatuur +/- 75 °C) via een speciale productieput. Deze ‘water-put’ zal worden geboord met een innovatieve ‘light-’boortoren en met gebruikmaking van zgn. ‘composite casing drilling technology’.
De warmte zal in een bovengrondse wisselaar worden ingezet om de TU-wijk te verwarmen (i.p.v. met een 1 MW boiler-systeem, zoals momenteel in gebruik). Los hiervan zal de mogelijkheid worden bestudeerd om in een tweede fase met de terugkerende waterstroom CO2 in de zandsteenlaag te pompen (i.c. CO2 - opslag). Hiermee wordt dan een dubbele reductie in CO2 - uitstoot bereikt.
Kortom, het Delft Aardwarmte Project integreert een aantal hooginnovatieve toepassingen ineen, met als hoofddoel een relevante bijdrage te leveren aan het broeikasgasprobleem. Inmiddels is een consortium gevormd bestaande uit de universiteit, industrie en overheid om het project verder uit te werken en te optimaliseren.
De heer Andries Wever (ir. Mb 2004) heeft de basisgedachten achter het project en de uitvoering ervan uit de doeken gedaan, de heer Tom Bakker (ir. Mb 1974) heeft een toelichting gegeven van de onderliggende boortechnologie.

Download de presentaties (alleen zichtbaar voor ingelogde leden).