Graag attenderen wij jullie op “120 Jaar Vrouwelijke Ingenieurs: Symposium ter gelegenheid van 20 jaar Marina van Dammebeurs”.

Dit symposium zal plaatsvinden op donderdag 9 november 2023 van 10:00u tot 17:45u, in de Vrijhof in Enschede op de campus van de Universiteit Twente. Tot onze grote dank wordt dit symposium gefaciliteerd door de Universiteit Twente.

De Marina van Dammebeurs

De Marina van Dammebeurs wordt jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende alumni van de Universiteit Twente, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen University & Research. De beurs bedraagt € 9000,- en wordt mogelijk gemaakt door Marina van Damme. In 1953 studeerde Marina van Damme af aan de Technische Hogeschool Delft als scheikundig ingenieur en in 1965 promoveerde ze als eerste doctor in de technische wetenschappen aan de toenmalige Technische Hogeschool Twente. Daarna heeft zij een indrukwekkende loopbaan gehad als directeur bij AKZO. Daarnaast was zij o.a. raadslid van de WRR en lid van de raad van advies van TNO en de ABN AMRO BANK. Nu geeft zij andere vrouwelijke afgestudeerden de kans om een volgende stap in hun carrière te zetten via haarbeurs.

Het Symposium

Onder leiding van Rosanne Hertzberger, dagvoorzitter, blikken wij gedurende de dag terug op de begindagen van de vrouwelijk ingenieur, staan wij stil bij wat de beurs de oud-winnaressen de afgelopen 20 jaar heeft gebracht en kijken wij vooruit naar wat de toekomst de vrouwelijke ingenieur brengt.

Aan het begin van de dag zal worden stil gestaan bij vrouwelijke ingenieurs met een bijzondere plek in de geschiedenis. In de Marina van Dammeboomgaard, ‘Orchard in Honor of Female Engineers’, zijn te hunner ere drie nieuwe appelbomen aangeplant. Dit zijn: Marie Bes, eerste vrouwelijke ingenieur in Nederland (Delft 1904), Frida Eversmann, eerste vrouwelijke landbouwscheikundig ingenieur (Wageningen 1919). Klaske Koopmans zal ons meenemen in hun levensverhalen. De derde boom wordt gewijd aan Louise O. Fresco, eerste vrouwelijke voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research (2014-2022) en eerste vrouwelijke voorzitter van de 4TU.Federatie (2019- 2022) voor wie Vinod Subramaniam, voorzitter College van Bestuur van de Universiteit Twente, een laudatio zal uitspreken.

In de middag delen een aantal oud-winnaressen hun ervaringen uit binnen- en buitenland. Hier spreken ondermeer: Moreblessings Shoko – Geomatics Engineer en één van de eerste vrouwelijke dronepiloten in Afrika; Wendy Borneman – Huisarts met een informatica achtergrond en voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de wetenschappelijke vereniging van huisartsen en o.a. maker van de populaire website Thuisarts.nl; Bianca Derkzen – Programmamanager bij de renovatie van het Binnenhof, voorheen werkte zij aan prestigieuze projecten als het Krasnapolsky en het EMA-gebouw. Naast deze drie sprekers komen er nog vier oud-winnaressen aan het woord. Wij zijn zeer vereerd dat drie van de sprekers speciaal voor ons vanuit het buitenland naar Nederland komen.

Wij sluiten het programma af met een blik op de toekomst. Tijdens een paneldiscussie onder leiding van Rosanne Hertzberger bespreken wij de rol van de vrouwelijke ingenieur in de grote maatschappelijke transities waar wij voor staan.

Tijdens een afsluitende borrel is er gelegenheid om met elkaar na te praten. De website van het Marina van Dammenetwerk is vernieuwd en u vindt daar informatie over het symposium en de sprekers.

Aanmelden

Aanmelden voor het symposium kan via het online inschrijfformulier*. Wanneer u zich heeft aangemeld, ontvangt u van ons voor de zomer het definitieve programma. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wij adviseren u hier niet te lang mee te wachten.

Wij kijken er naar uit u te mogen ontvangen op 9 november in Enschede.

Met vriendelijke groet,

Jetty van Ginkel

Namens het Marina van Damme Netwerk *

 

https://www.utwente.nl/nl/ufonds/Forms/Marina%20van%20Damme%20Symposium