Om de top te bereiken moet je soepel van geest en lichaam zijn. Een uitrusting met de beste en meest innovatieve materialen is daarbij onmisbaar.

Op 19 februari 2015 werden praktijk en theorie gekoppeld. Na lezingen over de problematiek van de klimschoen en innovatie in sportmaterialen konden de deelnemers zelf de proef op de som nemen en zich tot ongekende hoogte klauteren op de klimmuur in Den Haag. Voor menigeen een grensverleggende ervaring. Het drankje en de maaltijd erna smaakten extra lekker dank zij de inspanning waarbij natuurlijk vertrouwd moest worden op de zekering van je klimmaatje.

Eleonora Westebring hield een interessante lezing over de klimsport en het lijden van de klimmers als het gaat om het schoeisel dat zij dragen. In 2001 al heeft ze een vernieuwend ontwerp voor de klimschoen gemaakt waarbij ze zelf de diverse prototypes heeft uitgeprobeerd. Nu meer dan 10 jaar later zijn een aantal facetten van haar ontwerp overgenomen maar de vooruitgang op dat gebied is mondjes maat. Inmiddels runt Eleonora een eigen bedrijf en een gezin en is het professionele klimmen meer op een recreatief niveau komen te staan waarbij ze haar klimschoenen vaak inruilt voor zogenaamde ‘barefoots’ .

Arjen Jansen nam ons verder mee in de wereld van sport engineering. Binnen de TU Delft Afdeling Industrieel Ontwerpen heeft hij een minor sportengineering opgezet. Binnen de faculteit krijgt innovatie in de sportwereld zo een duidelijke plaats en veel bedrijven en andere partijen weten hem dan ook te vinden met uitdagende vraagstukken. Dat innovatie vaak gestoeld is op jarenoude ervaringsfeiten toonde hij met een aantal slimme bouwsels en voorwerpen van volksstammen uit vroeger tijden of onder primitieve omstandigheden.

Al met al kijken we terug op een geslaagde gezamenlijke activiteit van KIVI Net werk Vrouwelijke ingenieurs en de KIVI Afdeling Sports Engineering.