Op zondag 23 juni is het International Women in Engineering Day. Samen met de Open Universiteit organiseren we daarom op maandag 24 juni 2024 de Safe and Responsible AI Masterclass. Prof. dr. ir. Natasha Alechina en dr. ir. Clara Maathuis zullen uitgebreid vertellen over AI-systemen en het veilig en verantwoord gebruik hiervan. De masterclass start om 19.00 uur en is via Microsoft Teams te volgen. De presentaties zijn in het Nederlands. Je kunt je nu aanmelden.

Inhoud

In het snel evoluerende landschap van kunstmatige intelligentie is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe belangrijk het is om AI-systemen te bouwen die veilig en verantwoordelijk zijn. Deze systemen moeten goed en betrouwbaar functioneren zonder schade toe te brengen aan individuen, samenlevingen en het milieu. Tegelijkertijd moeten ethische, sociale en juridische overwegingen in acht worden genomen. Dit vereist een allesomvattende aanpak die het ontwerp, de ontwikkeling, de implementatie en het gebruik van AI-systemen omvat. Om dit te bereiken moeten relevante principes en mechanismen worden geïntegreerd gedurende de hele levenscyclus van AI-systemen. Dit bevordert samenwerking tussen de verschillende belanghebbenden die betrokken zijn bij het bouwen van deze systemen of die worden beïnvloed door hun activiteiten. Door een veilige en verantwoordelijke benadering van AI te hanteren, kunnen we betrouwbare AI-systemen realiseren die het collectieve belang van de mensheid dienen en het welzijn bevorderen.

Over de sprekers

Prof. dr. ir. Natasha Alechina is hoogleraar Safe and Responsible AI bij de vakgroep Informatica. Haar onderzoek richt zich op de verificatie van AI-systemen en het ontwikkelen van correct by construction AI-systemen. De technieken die zij ontwikkelt zijn toegepast om de correcte werking van cyberfysische systemen te garanderen, zoals in productieprocessen en in robot-geassisteerde chirurgie.

Dr. ir. Clara Maathuis is universitair docent bij de vakgroep Informatica Ze is betrokken bij cursussen zoals Machine Learning en Responsible AI. Tegelijkertijd doet ze onderzoek naar het bouwen van responsible en trustworthy AI-systemen in domeinen als defensie, cyber security, en sociale media.

Aanmeldinformatie

Iedereen is welkom bij deze masterclass op maandag 24 juni 2024 om 19.00 uur via Microsoft Teams. Tijdens de sessie kun je vragen stellen via de chatfunctie. Je kunt je aanmelden via de KIVI website. Je ontvangt op 21 juni 2024 een reminder en de link om deel te nemen. De duur van de het webinar is circa 90 minuten.