Op vrijdag 9 oktober waren 16 deelnemers te gast bij de ECN wind test site in Wieringerwerf. Hier werden we door ing. Piet Warnaar (business developer bij ECN Wind) ontvangen. Vervolgens kregen we een korte presentatie van ECN, met een focus op ECN Wind, en een interessante film over de activiteiten bij ECN wind. Na afloop hiervan zijn we naar buiten gegaan en hebben we een bezoek gebracht aan de windmolen test-site. 

Even wat kerngetallen: bij ECN werken momenteel rond de 600 medewerkers en genereert men 20 patenten per jaar. ECN is met name actief in Nederland, maar heeft inmiddels ook een kantoor in de buurt van Beijing en Brussel. Hoofdfocus is R&D op het gebied van energie, waarbij ze zelf onderverdelen in zgn technology fields: policy studies, energy engineering, environment, energy efficiency, solar energy, wind energy en biomass. Indien we verder focussen op 'wind energy' dan wordt hier research gedaan op bijna alle aspecten van windenenergie, dus zowel bouw, installaties & infrastructuur, maar ook ontwerp van de bladen, ontwerp van het park, onderhoud, meten maar zelfs ontmantelen van windparken. Er wordt wel onderzoek gedaan naar energie-opslag methoden, maar de kosten hiervan zijn momenteel zoveel duurder dat het niet rendeert (kosten met 1/3 omhoog). 

"Alleen wind is geen oplossing, alleen zon is geen oplossing. Daadwerkelijke duurzaamheid ligt in een combinatie van meerdere technologien."

Door gebruik te maken van numerieke modellen, zogenaamde FarmFlow software en het continu valideren van het onderzoek kan ECN de opbrengst van elk willekeurig park vooraf uitrekenen en hierbij ook de invloed van andere windparken meenemen. Veel onderzoek gaat naar de reductie van de kosten van windenergie, zoals het bepalen van een 'windmap' en het bepalen van de layout van turbine en van het windpark zelf. De invloed van een windturbine op een andere is zo groot, dat er zo 50% rendement verloren gaat. Als men kijkt naar de kosten van de constructie, is er nog veel geld te halen in de optimalisering van paal & fundament. In Nederland komt nu ongeveer 2000 MW van windenergie, het doe is nog 4000 MW. In verband met gebrek aan ruimte kan dat niet onshore, maar moet met name offshore gebeuren. Steeds meer windparken worden verder van de kust geplaatst, daarmee in dieper water, waardoor de kosten steeds belangrijker worden. 

Omdat het zo moeilijk is om metingen te doen bij commerciele windparken, heeft ECN zijn eigen windpark ontwikkeld. Hier bevinden zich 5 commerciele windturbines (2.5MW per turbine, 80 meter hub hoogte en 80 meter rotor diameter). Daarnaast is er een meetnetwerk en zijn er zes locaties voor prototype windmolens. Diverse merken maken hier gretig gebruik van en bouwen EN testen hun windmolen in Wieringerwerf. 

Wij hadden de eer om een paar van deze windmolens te bekijken! KIVI regio Alkmaar dankt ECN Wind en met name Piet Warnaar voor dit mooie en zeer interessante bezoek.

 

Programma

 -  uur Rondleiding
 -  uur Borrel