De lezing met een verfrissende kijk op energietransitie uitnodigt ons uit opnieuw over dit onderwerp na te denken.

De lezing wordt verzorgd door Chris Zijdeveld, gepensioneerd bouwkundig ingenieur TU Delft.

Zijn uitdagende ondertitel van de lezing is:
«  Hoe we in Nederland door goedwillende naïviteit de grootste kansen voor een succesvolle energietransitie laten liggen ».
 
Basisgedachten:

Met de kreten: « Nederland van het gas af », « We bouwen energie neutraal », « Nul op de meter woningen », » All electric »  worden beslissingen genomen die met de beste bedoelingen steeds weer tot verkeerde keuzen leiden. Kreten volgen is gemakkelijker geworden dan goed nadenken en op basis van een goede analyse beleid bepalen. Sommige heilige koeien zijn inmiddels zo ingeburgerd dat het een bedreiging wordt voor het maken van de goede keuzen. Minder energie verbruiken is niet duurder en kan zelfs leiden tot een hoger thermisch comfort.
We kunnen nu al zonder meerkosten huizen bouwen die in het verwarmingsseizoen vrijwel geheel warm blijven door zonne-instraling en lichaamswarmte van de bewoners. Die huizen kunnen ’s zomers koel blijven zonder airco.
We laten die mogelijkheid liggen en praten huizen goed met zonnepanelen die in de zomer elektriciteit leveren die we in de winter nodig zouden hebben. Daardoor wordt ook nog eens het elektriciteitsnet overbelast.
We denken dat een auto die twee en een halve ton weegt om tachtig kilo mens te verplaatsen een goede stap is naar duurzaamheid en gooien daarmee miljoenen subsidie weg. Erger is dat hierdoor potentieel goede oplossingen kansloos worden gemaakt, terwijl de overbelasting van het elektriciteitsnet verder toeneemt.
Rijdt uw Tesla op kolen of wordt hij nucleair aangedreven?

Het wordt tijd dat we weer gaan nadenken.

De bijeenkomst vindt plaats in het hoofdkantoor van Traas Nature Care – Specialist in biologische bestrijding, biodiversiteit en natuurbescherming. Hiervan is er veel te zien. Deze firma is al meer dan 25 jaar actief in de ongediertebestrijding.

Er is tevens de mogelijkheid om de lezing online te volgen via MSTeams. Dit kunt u bij uw aanmelding aangeven.

Programma

 -  uur Ontvangst met koffie
 -  uur Introductie van Chris Zijdeveld door KIVI Regio Zeeland
 -  uur Presentatie door Chris Zijdeveld
 -  uur Mogelijkheid tot stellen van vragen, discussie
 -  uur Afsluiting