"We kunnen nog niet zeggen wat de gevolgen zijn van de ingrepen bij Philips Research voor de onderzoekssamenwerking, maar we kijken er met veel zorg naar", zegt collegevoorzitter Robert-Jan Smits. Philips kondigde deze week aan dat er in Nederland 1100 banen worden geschrapt, van 6000 in totaal, en dat er stevig gesneden gaat worden in de onderzoeksafdeling. Smits wil onderzoeken hoe voorkomen kan worden dat daardoor talent naar het buitenland vertrekt.

 

 

door Han Konings

foto Vincent van den Hoogen

Bron TU/e Cursor nieuws

Philips en de TU/e hebben een speciale band. De universiteit werd 66 jaar geleden opgezet op initiatief van onder meer Philips. Al die jaren is er intensief samengewerkt in onderzoeksprojecten op tal van terreinen, zoals op het gebied van medische technologie en kunstmatige intelligentie. 

Collegevoorzitter Robert-Jan Smits maakt zich zorgen over de ingrepen die Philips deze week heeft aangekondigd. En dan gaat het volgens hem om meer dan alleen de samenwerkingsverbanden tussen Philips en de TU/e, maar ook om “de innovatiekracht van Nederland".

Smits zegt dat de Eindhovense universiteit wil helpen te voorkomen, dat talent dat bij Philips weg moet, straks naar het buitenland vertrekt.