Ian Goodfellow gaf dit jaar als ontvanger van de Award ook de Holst Memorial Lecture voor een uitverkochte Blauwe Zaal op de TU/e.

Goodfellow ontving de prijs na zijn Holstlezing.

De Amerikaanse Ian Goodfellow heeft op de TU Eindhoven de Holst Memorial Lecture Award ontvangen. De Holst Memorial Award is een prestigieuze prijs  die al sinds 1977 wordt toegekend aan een belangwekkend onderzoeker in de technische wetenschap. Goodfellow krijgt de prestigieuze prijs voor zijn onderzoek naar kunstmatige intelligentie, met name in de richting van generatieve AI. Generatieve AI bestaat uit getrainde algoritmes die onder andere tekst, afbeeldingen en audio kunnen voorspellen en genereren. ChatGPT is veruit de bekendste en meest gebruikte generatieve AI-tool.

Ian Goodfellow is op dit moment hoofdonderzoeker bij Deepmind, een Brits bedrijf gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie dat in 2014 werd overgenomen door Google. Hij raakte voor het eerst betrokken bij AI-onderzoek in het Stanford Lab en werkte daar als student samen met de vooraanstaande AI-professor Andrew Ng. Goodfellow behaalde zijn PhD in machine learning aan de Universiteit van Montréal.

Diversiteit en inclusie in de AI-industrie
Goodfellow is ook een van de uitvinders van de zogeheten Generative Adversarial Networks, een raamwerk dat heeft bijgedragen aan de popularisering van generatieve modellen als ChatGPT. Hij was tevens onderzoeker bij Google en OpenAI en daarnaast was hij directeur Machine Learning van de Apple Special Project Group. De Amerikaan is altijd voorstander geweest van verantwoorde AI-ontwikkeling en diversiteit en inclusie in de AI-industrie.

Goodfellow is de jongste ontvanger ooit van de award. Hij ontving de prijs na zijn Holstlezing uit handen van rector magnificus van de TU/e Silvia Lenaerts. Lenaerts benadrukte dat generatieve AI niet alleen een technologisch verhaal is, maar ook sociologisch, ethisch en filosofisch. Lenaerts: “Het is een urgent onderwerp waar we samen over moeten praten, discussiëren en nadenken. Het roept belangrijke vragen op zoals: Hoe kunnen we deze technologie in ons voordeel gebruiken? Hoe kunnen we generatieve AI het beste gebruiken zodat we er allemaal van profiteren? Maar ook, wat zijn de implicaties voor onze samenleving?”


 
Goodfellow ontving de prijs uit handen van rector magnificus van de TU/e Silvia Lenaerts.

Goodfellow is blij met de prijs. “Ik ben trots en vereerd. Ik ben AI gaan doen om de wereld beter te maken. Het voelt geweldig dat mijn werk wordt erkend en ik geniet van mijn bezoek aan Eindhoven”, aldus Goodfellow die de studenten in de zaal adviseerde om een multidisciplinaire carrière na te streven. “Denk aan een combinatie als AI en recht of AI en medicijnen.”

Holstlezing sinds 1977
De Holstlezing wordt sinds 1977 jaarlijks gehouden en is een initiatief van Philips Research, Signify Research (sinds 2018) en de TU Eindhoven. De lezing is genoemd naar Gilles Holst, grondlegger van het Philips Natuurkundig Laboratorium (Natlab). Bekende wetenschappers en Nobelprijswinnaars als Philippe de Gennes, Hendrik Casimir, Ilya Prigogine, Arno Penzias, Nicholas Negroponte, Alan Heeger, J. Craig Venter en Shuji Nakamura gingen Goodfellow voor.

foto's: Bart van Overbeeke
bron: TU/e nieuws
 

For English text, see