Eerste Winter Academy op gebied van halfgeleiders is in februari. Het doel is er een jaarlijks terugkerende week van te maken.

De groepsfoto na de ondertekening, met in het midden president Yoon Suk-yeol van Zuid-Korea en Koning Willem-Alexander, en tweede van rechts Robert-Jan Smits van de TU/e.

De TU/e, ASML, ASM, de Korea Semiconductor Industry Association, het Korea Institute For Advancement of Technology en Brainport Development hebben vanmiddag een Support Letter getekend, gericht op het opzetten van een Winter Academy op gebied van halfgeleiders (semicon), georganiseerd door de TU/e. De ondertekening vond plaats bij ASML in Veldhoven tijdens een bezoek van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol en Koning Willem-Alexander.

Het werd voorafgegaan door het tekenen van een Memorandum of Understanding tussen Zuid-Korea en Nederland voor de uitwisseling van talent en kennis in de halfgeleidersector. De MoU werd getekend door minister Geoffrey van Leeuwen en de Koreaanse minister Dukgeun Ahn, beiden minister van buitenlandse handel. Zuid-Korea is een van de belangrijkste landen ter wereld wat betreft de productie van microchips.

Samenwerking start in Brainport
De aansluitende ondertekening van de Support Letter was meteen de eerste stap naar een concrete invulling van de MoU. Daarmee leggen de betrokken partijen vast dat de pilot voor de samenwerking plaatsvindt in Brainport Eindhoven, middels een Winter Academy in februari. Ook willen de partners gaan werken aan een structureel programma voor talentontwikkeling op het gebied van halfgeleiders.

“De Brainportregio is er de ideale locatie voor, met zijn sterke semiconbedrijven en de sterke positie van de TU/e op gebied van semicon, met hightech-systems en photonics”, vertelt Robert-Jan Smits, CvB-voorzitter van de TU/e. “Halfgeleiders zijn steeds belangrijker voor onze wereld. De EU, de VS, China, en ook Zuid-Korea en Nederland, zetten allemaal zwaar in op semicon. Een van de belangrijkste voorwaarden hiervoor is het opleiden van talent, en dan vooral hoogopgeleide ingenieurs. Daar gaan we een belangrijke bijdrage aan leveren, met onze samenwerking met Zuid-Korea en de nieuwe Winter Academy.”

Winter Academy
De Winter Academy vindt plaats in de week van 19 februari, en is met een programma van wereldniveau gericht op toptalenten uit Zuid-Korea en Nederland, in een van de meest relevante semicon-ecosystemen in de wereld. De organisatie is in handen van het High Tech Systems Center van de TU/e, in samenwerking met partners als ASML, ASM, IMEC en NXP. Het doel is om van de Winter Academy een jaarlijks terugkerende week te maken. Eerder dit jaar organiseerde de TU/e al een soortgelijke Summer School op gebied van halfgeleiders samen met partners uit Taiwan en uit de Brainportregio.

Bron: TU/e nieuws
Engelse tekst hier