Ingenieurs kijken ogen uit tijdens bezoek aan Tongelreep

Wat hebben de ingenieurs van KIVI NIRIA en technisch directeur van de zwembond, Jacco Verhaeren, met elkaar gemeen? Tot voor kort helemaal niets. Vorige week kwam daar in zwembad de Tongelreep in Eindhoven een einde aan. Tijdens de eerste activiteit van de nieuwe afdeling Sports Engineering kregen de aanwezige ingenieurs een prachtig inkijkje in de Nederlandse zwemsport. En deed Verhaeren een oproep om de sport te kunnen blijven innoveren.

Verhaeren legde aan het in grote getale opgekomen publiek uit dat hij als trainer veel wil analyseren. “Ik wil kijken naar de uitgangshouding op het startblok, naar de redactiesnelheid van de zwemmer: waar zet hij af en hoe en hoe lang doet hij daarover en dan wil ik zien wat zijn positie onder water is. Dit is alleen nog maar de start, maar daar is zoveel te winnen. En ik ken ook nog niet alle mogelijkheden.” De vraag aan de aanwezige ingenieurs was dan ook: waar hebben wij nog niet aan gedacht om de zwemmer harder te laten zwemmen.
Na een korte uitleg deed Verhaeren ook uit de boeken waar nu nog de knelpunten liggen. “Wij worstelen nog met het realtime snelheid meten in het water. Innovaties hebben ons tot nu toe veel inzicht gegeven, maar dit is nog een moeilijke zaak.”
Uit het verhaal van de technisch directeur bleek ook wel dat de zwemsport niet zo gemakkelijk in elkaar zit. “Elke zwemmer heeft zijn eigen specifieke aanpak nodig, wat voor de een geldt, kan voor de ander totaal niet werken. De ene sporter wil graag meteen weten wat hij kan veranderen en leren ervan om zichzelf in actie te zien. Andere kunnen zichzelf er totaal in verliezen en die hebben dus een andere aanpak nodig.”

Een zwemmer die zichzelf graag direct analyseert is Job Kienhuis. Hij is de nummer drie van Europa op de 1.500 meter en studeert HBO Werktuigbouwkunde. “Ik wil graag weten wat ik aan het doen ben in het water. Alles analyseren. Het is daarom mooi dat ik hier in Eindhoven mijn studie met het zwemmen kan combineren door samen met InnoSportLab te werken aan een testplan. Zij zijn erbij gebaad dat ik met hen meedenk in het water en ik ben er bij gebaad om mezelf optimaal te kunnen analyseren”, aldus Kienhuis. In het InnoSportLab in komen de sport, de wetenschap en het bedrijfsleven samen om innovatieve trainingsfaciliteiten te ontwikkelen. Het vierbaans trainingsbad en de aanwezige zwemmers bieden alle kans om nieuwe producten en trainingsmethoden te testen en perfectioneren. Het doel is om coaches en zwemmers onder optimale omstandigheden te kunnen laten werken.
Tijdens de middag in de Tongelreep kregen de aanwezige ingenieurs ook een kijkje in het trainingsbad. Daar werden ze, terwijl verschillende technologische toepassingen werden getoond, nogmaals opgeroepen mee te denken om de zwemsport in Nederland op een hoger plan te tillen.

In de Tongelreep was perfect zichtbaar wat techniek kan doen voor de topsport in Nederland. De afdeling Sports Engineering zal komend jaar nog diverse activiteiten organiseren waarbij dit ook in andere sporten zichtbaar wordt.