View this email in your browser
KIVI, voor de ingenieurs die zich blijven ontwikkelen
 
Miguel DelcourKennis opdoen, kennis delen, jezelf ontwikkelen en netwerken, dat is wat je bij KIVI als ingenieur kan doen. En wat een mooie mogelijkheden hiervoor staan weer op de agenda. Zoals de Geotechniekdag, hét jaarlijkse symposium voor specialisten uit de Geotechniek. Een mooi voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen een KIVI-vakafdeling en het KIVI-bureau.

Tijdens dit symposium wordt wederom de belangrijke taak van ingenieurs bij grote maatschappelijke ontwikkelingen uitgelicht, want voor bijvoorbeeld de energietransitie en circulair bouwen is geotechnische kennis onmisbaar. Om zo het gebruik van onze natuurlijke bronnen te optimaliseren en onze impact op de aarde te minimaliseren. Er zijn nog plaatsen vrij, ook voor exposanten. Wil je erbij zijn? Kijk dan snel op onze website.

Fantastisch dat we de afgelopen weken weer aanmeldingen hebben mogen ontvangen voor de Prins Friso Ingenieursprijs. Deze prestigieuze award en bijbehorende titel 'Ingenieur van het Jaar' vormen de kers op de taart voor excellente, ambitieuze ingenieurs. Ken jij zo’n topper? Nomineer diegene dan voor deze prijs. Hiermee zetten we niet alleen bijzondere ingenieurs in de schijnwerpers, maar promoten we ook het vak van ingenieur. En daar hebben we er veel van nodig de komende jaren! Aarzel dus niet en nomineer jouw favoriet! Dit kan tot en met 1 december.

Trots ook dat we ons weer aan een aantal mooie organisaties hebben mogen verbinden voor een collectief KIVI-lidmaatschap. Werkgevers dragen met zo’n collectief lidmaatschap structureel bij aan de ontwikkeling van hun medewerkers. Wil je hier meer over weten? Pascal van der Molen van het KIVI-bureau vertelt je hier graag meer over.

Benieuwd naar andere interessante bijeenkomsten, lezingen en webinars van onze vakafdelingen? Kijk dan snel op onze website.

Miguel Delcour, Directeur KIVI

Save the date: KIVI Jaarcongres op 13 maart 2024

Het KIVI jaarcongres 2024 wordt gehouden op woensdag 13 maart op de Haagse Hogeschool. We zijn bezig met een interessant programma en activiteiten. Noteer de datum alvast in je agenda!

Rode draad in het programma is het thema ‘Continuous Transition’, waarbij de focus vooral gericht is op het vormgeven van en reageren op de toekomst. De toekomst neemt uitdagingen met zich mee. Ingenieurs hebben de capaciteiten om deze uitdagingen het hoofd te bieden en problemen op te lossen. Zij kunnen mogelijke problemen voor zijn, door het voortouw te nemen in hoe de toekomst eruit moet zien, ofwel ‘Engineering the Future’. 

Aansluitend op het jaarcongres vindt in de middag de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs plaats. Aanmelden voor het Jaarcongres en de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs is binnenkort mogelijk.

Willem Wolff prijs 2023 toegekend aan Museum Zaanse Tijd

De Willem Wolff prijs 2023 is gewonnen door Museum Zaanse Tijd! Een uniek museum, gelegen in de Zaanse Schans, dat een charmant inkijkje geeft in de geschiedenis van de Zaanse klokkenindustrie via schitterende Hollandse uurwerken. Met behulp van de prijs heeft het klokkenmuseum de collectie kunnen uitbreiden met een zeldzame zeventiende-eeuwse schilderijklok. Op donderdag 26 oktober zal de prijs formeel worden uitgereikt.

De afdeling Geschiedenis der Techniek van KIVI en de Stichting Historie der Techniek hebben samen met de familie Wolff in 2011 de Willem Wolff prijs ingesteld om kleine musea en lokale initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis te ondersteunen en aan te moedigen. De prijs is vernoemd naar de werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009), bij leven o.a. voorzitter van de directie van Akzo Nederland, president van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs en (mede-) oprichter en eerste voorzitter van de Stichting Historie der Techniek. Lees meer over de prijs op onze website

Dagblad Zaanstreek-Waterland publiceerde op 7 oktober jl. een leuk artikel over Museum Zaanse Tijd en de zeldzame klok die zij hebben kunnen verwerven dankzij de Willem Wolff prijs. Lees hier het artikel.

Excellente ingenieurs gezocht voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2024De Prins Friso Ingenieursprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap.
 
Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, hoogleraar en sinds 1 september 2023 Rector Magnificus aan de Rijksuniversiteit Groningen, is de winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs 2023. Zij vertelt hierover: “Het winnen van de titel ‘Ingenieur van het Jaar’ en de Prins Friso Ingenieursprijs zijn voor mij een erkenning voor mijn harde werk, maar ook belangrijk voor het op de kaart zetten van techniek. Het heeft aandacht gebracht, optredens en interviews, waarin ik ook het belang van ingenieurs voor de grote transities waar we voor staan onder de aandacht kon brengen. En het feit dat we dat als ingenieurs niet alleen kunnen, maar juist moeten samenwerken met andere disciplines om het beste resultaat te krijgen. Hopelijk inspireert het meer meiden om voor techniek te kiezen.”
 
Ken jij een bijzondere ingenieur die de Prins Friso Ingenieursprijs verdient? Nomineer diegene dan voor deze prestigieuze award en de titel Ingenieur van het Jaar 2024! Lees meer op onze website.

Meld je aan voor de Geotechniekdag op 16 november

Over een maand, op donderdag 16 november, vindt weer de Geotechniekdag plaats in de knusse locatie ‘De Flint’ in Amersfoort. Het overkoepelende thema, ‘Kop uit het Zand’ draait om de uitdagingen van deze tijd zoals duurzaamheid, klimaat, energietransitie, circulair bouwen en digitalisering. 

Op het programma staan aansprekende keynotes van Phill Vardon, Leon van Paassen en Maurice Bottiau. Daarnaast zijn er parallelsessies rondom de onderwerpen Waterbouw, Proeven & Experimenten, Offshore, Wind en Energietransitie en komen er in een vierde parallelsessie ook nog presentaties op het gebied van Infra, Uitvoering en Numeriek Modelleren langs.

Tijdens de paneldiscussie wordt gesproken over de ‘Artificial Ingenieur’, met andere woorden, wat betekent kunstmatige intelligentie voor het vak van geotechnisch ingenieur in de toekomst?

Naast interessante keynotes en de paneldiscussie, zijn er uitgebreide mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, te netwerken en de expositie te bezoeken. De expositie is dit jaar groter dan ooit met diverse bedrijven uit Nederland én België. 

Kijk voor meer informatie en om te registreren op onze website.

Nieuwe bestuursleden gezocht voor KIVI-Chartered EngineeringChartered Engineering groeit in Nederland! Het administratieve team van de KIVI-afdeling Chartered Engineering (CE) in Den Haag is daarom onlangs uitgebreid, maar ook het bestuur van de afdeling heeft behoefte aan versterking. Wil je ook dat de ingenieur zich via CE blijft ontwikkelen en daarmee een cruciale rol kan blijven spelen in onze maatschappij? Dan is de rol van bestuurslid van de afdeling CE wellicht iets voor jou!
 
De taak van het bestuur, dat nu drie leden heeft, is om Chartership in Nederland op een hoger vlak te brengen en de kwaliteit van Chartership te bewaken. Daarnaast is het ook belangrijk dat Chartership en het daarbij behorende concept van een ‘Kwaliteitsmerk voor topingenieurs’ en ‘een leven lang leren’ voor ingenieurs in Nederland groeit.
 
De afdeling Chartered Engineering verbindt ingenieurs die CEng. en IEng. zijn en ingenieurs die betrokken zijn en belangstelling hebben voor Chartered Engineering. Hiervoor biedt CE een platform waar ingenieurs kennis opdoen, ervaringen uitwisselen en netwerken.
 
Ben je (kandidaat) CEng of IEng en heb je interesse in een uitdagende bestuursfunctie of wil je graag meer informatie? Stuur een mail naar ce@kivi.nl. We kijken uit naar jouw reactie!

Wil je meer weten over KIVI Chartered Engineering? Kijk op deze website

KIVI Innovation Drink: SoundEnergy op 17 oktober

Op dinsdag 17 oktober organiseren KIVI Regio Oost en KIVI Students Twente weer een KIVI Innovation Drink. Dit keer zijn we te gast in het Design Lab op de UT en zal SoundEnergy de presentatie verzorgen. SoundEnergy is een ‘startup’ uit Enschede en heeft een technologie onwikkeld die door middel van geluidsgolven warmte omzet in koude. Daarnaast gebruiken ze ook geen schadelijke drijfgassen die de meeste airconditioningsystemen gebruiken. De technologie, die SoundEnergy heeft ontwikkeld werkt volgens een proces dat vergelijkbaar is met een Stirling motor.

Kijk voor meer informatie en registreren op onze website

Nomineer jouw bedrijf voor de Koning Willem I prijs 2024Blinkt jouw onderneming of het bedrijf waarvoor jij werkt uit in durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid, innovatie, diversiteit en inclusie? Meld het dan aan voor de prestigieuze Koning Willem I Prijzen 2024, de ‘Oscars van het Nederlandse bedrijfsleven’. 

De Koning Willem I Stichting reikt deze meest prestigieuze en onafhankelijke ondernemingsprijs van Nederland tweejaarlijks uit in drie categorieën: het beste Grootbedrijf (meer dan 250 medewerkers), Midden- en Kleinbedrijf (tot 250 medewerkers) en de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van de De Koning Willem I Stichting. Het bestuur van de stichting bestaat uit leden die betrokken zijn bij en feeling hebben met het bedrijfsleven. Jacolien Eijer-De Jong, Sustainability Director bij TAUW Group en president van KIVI heeft namens het Koninklijk Instituut van Ingenieurs zitting in het bestuur.

De Koning Willem I Prijs is de ultieme bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap. Kijk voor meer informatie op deze website.

Ontdek de wonderen van de micro-wereld tijdens Science Day 2023 op 22 oktober
 
Op zondag 22 oktober organiseert TU Delft Science Centre de jaarlijkse Science Day. Dit gratis evenement biedt families een unieke kans om de boeiende wereld van onderzoek en innovatie te ontdekken. Verschillende TU Delft afdelingen, zoals TU Delft Science Centre, de Dreamhall, the Green Village, Echo en de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen openen van 11.00 tot 17.00 uur hun deuren. 

Kinderen tot 12 jaar, vergezeld door hun ouders, worden uitgenodigd om deel te nemen aan workshops, boeiende demonstraties en spannende experimenten. Dit jaar is extra speciaal omdat we Antoni van Leeuwenhoek eren, de pionier van de microbiologie. Speciaal daarom zijn er een veelal activiteiten in het thema microbiologie. Zo kan men in de voetsporen van Antoni treden tijdens verschillende workshops, activiteiten en demonstraties.

Het evenement is gratis, maar je moet je wel even aanmelden. Kijk voor meer informatie en tickets op www.tudelft.nl/scienceday.

Deltek Clarity Studie: ingenieursbureaus richten zich opnieuw op digitale transformatie

De 4e jaarlijkse Deltek Clarity Study toont aan dat er duidelijke gevolgen zijn voor professionele dienstverleners die hun focus op digitale transformatie niet vernieuwen. De studie gaat dieper in op trends en inzichten in de sector op basis van enquêteresultaten van meer dan 500 besluitvormers van professionele dienstverleners in EMEA en APAC. Wat duidelijk werd uit de resultaten is dat bedrijven zich nu meer richten op groei na een paar turbulente jaren. Ze staan echter voor de uitdaging om te weten waar ze zich op moeten richten om hun bedrijfsdoelen te halen. 

Download het volledige Deltek Clarity rapport om nog meer inzicht te krijgen in de sector voor ingenieursbureaus in 2023 en daarna.

Benieuwd hoe Deltek de financiële operaties en projectmanagementprocessen van EKJ Consulting heeft gestroomlijnd en gemoderniseerd? Lees meer.

- vacature - AFDELINGSMANAGER ONDERWIJS

Op zoek naar een betekenisvolle en veelzijdige baan bij een onderwijsinstelling? Dan is de vacature voor Afdelingsmanager Onderwijs bij ROC Midden Nederland wellicht interessant voor jou. In deze functie geef je leiding aan en faciliteer je een team met specifieke aandacht voor de continue professionele ontwikkeling van de individuele medewerker en het team als geheel. Samen geef je vorm aan de invoering van de onderwijsvisie waarbij de student en Studentsucces centraal staan. Je inspireert en stimuleert je collega's om hun talenten volledig te benutten, waardoor ze kunnen excelleren in hun werk. Als Afdelingsmanager Onderwijs werk je nauw samen met collega-afdelingsmanagers en samen met de directeur vormen jullie het managementteam (MT).

Solliciteer nu >>

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, kijk op deze website>>

KIVI-activiteitenkalender

11 oktober
Excursie: A9 Badhoevedorp – Holendrecht

11 oktober
Kennissessie: Veilig & Duurzaam Verticaal Groen

12 oktober
Waterbouwdag 2023

13 oktober
DelftBlue user summit

13 oktober
Lustrumviering KIVI RisicoBeheer en Techniek 10 jaar

13 oktober
Excursie: Stadskantoor Venlo: Een andere kijk op duurzaam ontwerpen

17 oktober
KIVI Innovation Drink: SoundEnergy

17 oktober
Lezing: IJzer als opslag van waterstof

18 oktober
Bedrijfsbezoek Waternet drinkwater zuiveringsinstallatie Leiduin

19 oktober
Eindhoven Engine Festival of Disruption

19 oktober
Congres: Lustrumevent Bekader: Social Entrepreneurship

20 oktober
Webinar over Fukushima en Sellafield

21 t/m 29 oktober
Dutch Design Week (DDW) 2023

25 oktober
Center for Wireless Technology Eindhoven (CWTe) 2023 Research Retreat

25 oktober
Lezing door Fons Orie, rechter Joegoslavië Tribunaal

25 oktober
Lezing: De rol van een netbeheerder in de energietransitie

25 oktober
Thema-avond over houten paalfunderingen

25 oktober
ALV/GMM Young KIVI Engineers

25 oktober
Risicobeheersing bij programma ERTMS

26 oktober
Prijsuitreiking Willem Wolff prijs 2023

26 oktober
Bedrijfsbezoek Health Resarch at Imec in Eindhoven

27 oktober
Bezoek Bevrijdingsmuseum Zeeland met rondleiding door een gids

Meer activiteiten
Bekijk de Activiteitenkalender

Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Bekijk hier alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2023 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief