View this email in your browser

Investeren in het talent van de toekomst

 
Miguel DelcourTechniek heeft de toekomst, maar we hebben wel veel mensen nodig, waaronder ingenieurs, om die techniek en technologie te bedenken en uit te voeren. Daarom is investeren in talent van de toekomst belangrijk, vooral om jongeren te interesseren voor techniek en ze de mogelijkheden te laten zien wat ze ermee kunnen. KIVI ondersteunt wanneer mogelijk initiatieven vanuit bijvoorbeeld overheid, onderwijs en bedrijfsleven die techniek onder jongeren promoten. 

Zoals het voorstel 'Investeren in het talent van de toekomst' van het Platform Talent voor Technologie, het landelijke centrum van kennis, expertise en netwerken op gebied van de technologische onderwijs- en arbeidsmarkt. Samen met de ministeries OCW en EZK is een plan ingediend bij Het Nationaal Groeifonds om techniekonderwijs via 80 regionale netwerken naar een hoger niveau te tillen. Het voorstel 'Investeren in het talent van de toekomst' heeft tot doel om alle jongeren in aanraking te laten komen met de kansen van (natuur)wetenschap, techniek, technologie en ICT tijdens schooltijd en in het curriculum. Het fonds heeft € 352 miljoen gereserveerd voor het voorstel, waar KIVI een van de ondertekenaars van is.

Vorige week kondigden de hogescholen aan dat zij gezamenlijk het vakgebied civiele techniek beter op de kaart gaan zetten. Dat is hard nodig, want de sector staat de komende decennia voor enorme maatschappelijke opgaven en het tekort aan specialisten wordt alleen maar nijpender. De hbo-opleidingen hebben samen de campagne 'Civiele Helden' gelanceerd voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en studenten in het mbo. KIVI is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de campagne en wij zijn ontzettend blij dat de hogescholen het vak van civiel ingenieur bij jongeren onder de aandacht gaan brengen. Want naast het feit dat we dringend meer civieltechnische ingenieurs nodig hebben, is het natuurlijk een prachtberoep!

Miguel Delcour, Directeur KIVI
 

De KIVI-ingenieurscoaches zijn er voor jou


Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach op 30 oktober

Op maandag 30 oktober van 19.00 - 21.00u is het weer mogelijk om deel te nemen aan het online spreekuur met een KIVI-ingenieurscoach. Heb je vragen op het gebied van loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling? De KIVI-ingenieurscoach is er voor jou! Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan via onze website.

KIVI-ingenieurscoach

De KIVI-ingenieurscoach is een unieke service die onderdeel uitmaakt van het KIVI-lidmaatschap. Onze 80 ingenieurscoaches kunnen jou helpen bij vragen over bijvoorbeeld werken in het buitenland, het maken van carrièrestappen of het starten van een eigen onderneming. Ook kunnen ze met jou over een onderwerp sparren. Behoefte aan uitgebreidere coaching? Of wil je zelf coach worden? Lees dan meer op deze pagina.

Lezing ‘Supercomputing: de kunst van parallel rekenen’ op 7 november


De snelste computers ter wereld, de zogenaamde supercomputers, worden gebruikt voor berekeningen die te groot zijn voor conventionele computers. De Amerikaanse Frontier computer bijvoorbeeld kan een maximale snelheid bereiken van meer dan een exaflop: meer dan 10^18 drijvende komma berekeningen per seconde.

KIVI Informatica organiseert op dinsdagavond 7 november bij KIVI in Den Haag een interessante lezing over Supercomputing. Spreker Martin Van Gijzen, Professor in High-Performance Computing at Delft University of Technology, zal ingaan op de architectuur van de huidige supercomputers. Hierbij zal met name de DelftBlue, de nieuwe computer van de TU Delft besproken worden. Ook zal aan de hand van een aantal simpele operaties geïllustreerd worden hoe, door berekeningen op een andere manier uit te voeren, een supercomputer efficiënt geprogrammeerd kan worden. De voordracht zal besloten worden met een vooruitblik.

Wil je hier bij zijn? Meld je snel aan via onze website.

Excellente ingenieurs gezocht voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2024De Prins Friso Ingenieursprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. Ken jij een bijzondere ingenieur die de Prins Friso Ingenieursprijs verdient? Nomineer diegene dan voor deze prestigieuze award en de titel Ingenieur van het Jaar 2024! Lees meer op onze website.

Campagne 'Civiele Helden': hogescholen slaan handen ineen

Hogescholen hebben de campagne ‘Civiele Helden’ gelanceerd om het vakgebied civiele techniek beter op de kaart te zetten. Dat is hard nodig, want ons land heeft dringend meer civieltechnische ingenieurs nodig. De focus van de campagne ligt op leerlingen in het voortgezet onderwijs en studenten in het mbo. Civiele Helden is een initiatief van het Domein Built Environment, KIVI is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de campagne. Lees meer in dit artikel


 

Uitreiking erelidmaatschap aan Adriaan van Seters tijdens de Geotechniekdag op 16 novemberWij zijn verheugd dat Adriaan van Seters op donderdag 16 november tijdens de Geotechniekdag het KIVI-erelidmaatschap krijgt uitgereikt uit handen van onze president Jacolien Eijer-De Jong. Adriaan van Seters wordt erelid omdat hij zowel nationaal als internationaal gedurende een lange periode een grote bijdrage heeft geleverd aan het geotechnisch ingenieursvak in verschillende functies en vakgebieden. Adriaan is een waar boegbeeld van de Nederlandse geotechniek.

Wil je bij de uitreiking aanwezig zijn? Kom dan ook naar de Geotechniekdag op 16 november in Amersfoort. Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze website.

Nomineer jouw bedrijf voor de Koning Willem I prijs


Blinkt jouw onderneming of het bedrijf waarvoor jij werkt uit in durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid, innovatie, diversiteit en inclusie? Meld het dan aan voor de prestigieuze Koning Willem I Prijzen 2024. Jacolien Eijer-de Jong, Sustainability Director bij TAUW Group en President van KIVI heeft zitting in het bestuur van de Koning Willem I Stichting. Zij vindt het een mooi gegeven dat KIVI bij de prijs betrokken is. “Ik zie dat als een bevestiging dat ingenieurs goed in staat zijn om nieuwe ontwikkelingen en kansen te onderkennen en op waarde te schatten.” Lees meer over de prijs, het nomineren en de betrokkenheid van KIVI hierbij in dit artikel.

Excursie Bronkhorst High-Tech Ruurlo op 9 novemberKIVI Technische Fysica organiseert op donderdagmiddag 9 november een excursie naar Bronkhorst High-Tech: een boeiende en informatieve bijeenkomst voor ingenieurs die nieuwsgierig zijn naar de innovatieve activiteiten van dit bedrijf. Vanuit het Achterhoekse Ruurlo ontwikkelt en produceert Bronkhorst al 40 jaar slimme, duurzame oplossingen voor low flow fluidics handling.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze website.

Bedrijfsbezoek H2Hub Almelo op 14 november

KIVI Regio Oost organiseert op dinsdagmiddag 14 november een informatieve lezing over de waterstoftransitie en de ontwikkelingen die door de H2Hub in Almelo in gang zijn gezet. De H2Hub Twente is een fysieke plek waar ondernemers en onderwijs samenwerken aan onderzoek, ontwikkeling en toepassing van waterstoftechnologie. 

Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze website.

Deltek Clarity Studie: ingenieursbureaus richten zich opnieuw op digitale transformatie


De 4e jaarlijkse Deltek Clarity Study toont aan dat er duidelijke gevolgen zijn voor professionele dienstverleners die hun focus op digitale transformatie niet vernieuwen. De studie gaat dieper in op trends en inzichten in de sector op basis van enquêteresultaten van meer dan 500 besluitvormers van professionele dienstverleners in EMEA en APAC. Wat duidelijk werd uit de resultaten is dat bedrijven zich nu meer richten op groei na een paar turbulente jaren. Ze staan echter voor de uitdaging om te weten waar ze zich op moeten richten om hun bedrijfsdoelen te halen. 

Download het volledige Deltek Clarity rapport om nog meer inzicht te krijgen in de sector voor ingenieursbureaus in 2023 en daarna.

Benieuwd hoe Deltek de financiële operaties en projectmanagementprocessen van EKJ Consulting heeft gestroomlijnd en gemoderniseerd? Lees meer.

- vacature - KOSTENDESKUNDIGE INFRA


Wil je een grote bijdrage leveren in het voorspellen van kosten voor infrastructurele projecten van de provincie Noord-Holland? Dan is de vacature Kostendeskundige Infra iets voor jou! Een afwisselend en breed takenpakket staat op jou te wachten: van adviseren, toetsen tot analyseren op het gebied van kostenproducten. Dit doe je voor verschillende disciplines, zoals wegen, bruggen, sluizen, verkeersregelinstallaties en natuurontwikkelingen. Als kostendeskundige ben je initiatiefrijk en kun je succesvol onderhandelen met opdrachtnemers. Daarnaast vind je het leuk om kennis van kostendeskundigheid te delen met collega’s. Solliciteer nu >>

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, kijk op deze website>>

KIVI-activiteitenkalender

25 oktober
Center for Wireless Technology Eindhoven (CWTe) 2023 Research Retreat

25 oktober
Lezing door Fons Orie, rechter Joegoslavië Tribunaal

25 oktober
Lezing: De rol van een netbeheerder in de energietransitie

25 oktober
Thema-avond over houten paalfunderingen

25 oktober
ALV/GMM Young KIVI Engineers

25 oktober
Risicobeheersing bij programma ERTMS

26 oktober
Prijsuitreiking Willem Wolff prijs 2023

26 oktober
Bedrijfsbezoek Health Resarch at Imec in Eindhoven

27 oktober
Bezoek Bevrijdingsmuseum Zeeland met rondleiding door een gids

27 oktober
Discussion: New ways for procurement, development and production of defence capabilities

28 oktober
Lezing: Antikythera Mechanisme, het 2000-jaar oude Griekse astronomische klokwerk

30 oktober
Activiteit: Landschapsontwikkeling Amsterdam en omgeving verleden, heden en toekomst

30 oktober
Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach

31 oktober
Webinar: Smart Maintenance Onderzoek

1 november
Webinar: Samenwerken met politiek en maatschappij

1 november
College: Ontwerpen voor The Ocean Cleanup, meewerken aan de grootste schoonmaakactie ooit

2 november
Activiteit: AI Summit Brainport

2 november
Nationaal Verkeerskundecongres

2 november
Activiteit: Redesigning Deltas – ontwerpende aanpak om de Nederlandse delta in de toekomst veilig en leefbaar te houden

3 november
Bedrijfsbezoek: Ontwikkelingen in de verrijkingswereld

6 november
Netwerkcafé: Hebben we in de toekomst te weinig drinkwater?

7 november
Theme day: "Satellite communications for 5G and beyond" at Space Expo Noordwijk

7 november
(Hybrid) webinar: ‘Wind engineering research in the built environment’ 

7 november
Lezing: Supercomputing: de kunst van parallel rekenen

7 november
Lezing: Vloeistofdynamica van de toekomst

8 november
E Lunch-webinar: "Welke wegen staan open om de transitie van “Gas naar Waterstof” vorm te geven?"

Meer activiteiten
Bekijk de Activiteitenkalender

Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Bekijk hier alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2023 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief