Het Gemini-windpark is op 8 mei 2017 officieel in gebruik genomen. Het windpark ligt op 85 km uit de kust ten noorden van Nederland en is niet zichtbaar vanaf de kustlijn. Op deze locatie worden de hoogste en meest constante windsnelheden bereikt in de Noordzee.en is met 600 MW is het een van de grotere windparken op zee. Daarnaast blijkt de aanleg zonder subsidie tot stand te zijn gekomen, waarmee het pad naar nog goedkopere offshore windstroom wordt ingegaan.

Gemini gaat een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de duurzame energiedoelen van Nederland en van Europa: het windpark levert duurzame elektriciteit voor 1,5 miljoen mensen en zorgt voor een vermindering van de

CO2 uitstoot met 1,25 miljoen ton per jaar. Hierdoor speelt Gemini ook een grote rol in het bereiken van de doelstellingen van het Nederlandse Energieakkoord, dat het percentage duurzame (hernieuwbare) energie wil verhogen tot 16% van het totale energieverbruik in 2023.

De nieuwbrief van "De Ingenieur" kunt u na lezen op "Gemini windpark in gebruik genomen op 8 mei 2017" door John Brace, voorzitter van de Raad van Bestuur van het mega-offshore windpark Gemini.

Het consortium Northland Power, Siemens, Van Oord en HVC brengt de slimme energie naar Nederland

De meest gestelde vragen over het gebruik van het Gemini Windpark zoals:

  • Hoe komt de stroom naar het land?

  • Wie neemt de stroom af?

  • Hoe lang gaan de windmolens mee?

  • Waarom de naam Gemini?

  • Waarom is windenergie zo belangrijk?

  • Hoe lang duurt het voor het windpark klaar is?

worden beantwoord op de Website van het Gemini Windpark