Nieuws
Home Afdelingen Elektrotechniek Nieuws
-
Betere benutting duurzame elektriciteit van grote zonneparken door batterijen
Het kabinet stelt € 416 miljoen beschikbaar voor het gebruik van batterijen bij grote zonneparken op land en daken. Netbeheerder TenneT heeft daarnaast een voorstel gedaan om de transporttarieven voor batterijen aan te passen om de kosten te verlagen. Hierdoor wordt het makkelijker om batterijen in te zetten op het Nederlandse elektriciteitsnet en kunnen naar verwachting veel meer batterijen geïnstalleerd worden. Door de inzet van batterijen bij grote zonneparken op land en daken wordt ‘uitgesteld, leveren’ mogelijk en kan de opgewekte duurzame elektriciteit beter benut worden. Op momenten dat er meer zonne-energie wordt opgewekt dan verbruikt, wordt elektriciteit tijdelijk opgeslagen en op momenten dat de zon niet of nauwelijks schijnt aan het stroomnet geleverd. Daardoor is er minder inzet van gas- en kolencentrales nodig tijdens die (avond)uren.
-
TenneT sluit miljardendeal voor modernisering en optimalisering van het hoogspanningsnet In Nederland en Duitsland
Netbeheerder TenneT heeft na een aanbestedingsprocedure een meerjarig contract gesloten (Corporate Framework Agreement) met een achttal contractpartners. Deze partijen leveren en installeren de komende jaren in opdracht van TenneT de wisselstroomkabels voor de 110, 150, 220 en 380 kV onshore hoogspanningsverbindingen in Duitsland en Nederland.
-
Klimaatdoel 2030 voor het eerst in zicht; snelle en ambitieuze uitwerking plannen cruciaal
Op 19-09-2023 meldt het PLB Klimaatdoel 2030 voor het eerst in zicht; snelle en ambitieuze uitwerking plannen cruciaal: Met de plannen in de Voorjaarsnota Klimaat zet het inmiddels demissionaire kabinet een belangrijke stap vooruit op weg naar realisatie van het wettelijke doel van 55 procent minder broeikasgasuitstoot in 2030, vergeleken met 1990. Nederlandse en Europese plannen die concreet genoeg zijn voor een effectschatting zorgen voor 5 procentpunt extra emissiereductie ten opzichte van de raming van vorig jaar. Zo is een reductie van 46 tot 57 procent mogelijk. Maar om de bovenkant van deze bandbreedte aan te tikken en dus het doel te halen moet alles meezitten, ook niet-stuurbare factoren zoals weer en elektriciteitsimport. Dit blijkt uit de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2023.
-
ZES bestelt 20 batterijcontainers Ebusco voor verduurzaming binnenvaart
ZES (Zero Emission Services) heeft bij Ebusco 20 batterijcontainers besteld om meer binnenvaartschepen elektrisch te kunnen laten varen. De eerste 9 containers worden eind 2023 geleverd, terwijl de overige 11 containers uiterlijk in 2024 worden geleverd. De levering van de 11 containers kan worden versneld afhankelijk van de uitrol van ZES.
-
James Meijer: KIVI vakafdeling Elektrotechniek voor iedereen met passie voor zijn vak
KIVI is er voor en door ingenieurs. Een grote groep enthousiaste leden vormt de drijvende kracht achter onze vakafdelingen, de communities rondom vakinhoudelijke thema’s. James Meijer is een toegewijd bestuurslid van de vakafdeling Elektrotechniek, een van de meest actieve afdelingen van KIVI met ruim 1650 leden. Hier vertelt hij meer over zijn passie voor zijn vakgebied, de vakgroep Elektrotechniek en wat zij voor professionals kunnen betekenen.
-
TU/e en NXP Semiconductors intensiveren samenwerking
Met de ondertekening van een intentieovereenkomst hebben de TU/e en NXP Semiconductors gisteren hun ambitie uitgesproken om samen een nieuwe, grensverleggende generatie technologie te ontwikkelen voor draadloze communicatie op frequenties boven 300 GHz. Vanuit de TU/e is het Eindhoven Hendrik Casimir Instituut (EHCI) hierbij betrokken.
-
ASML en TU/e sluiten voor tien jaar een onderzoeksovereenkomst
Het is een droom die uitkomt, vertelde Robert-Jan Smits, collegevoorzitter van de TU/e, deze ochtend bij de ondertekening van het memorandum van overeenstemming, waarin de universiteit en ASML afspreken om gezamenlijk een 10-jarige strategische onderzoeksroutekaart te gaan ontwikkelen. Ook bouwt de Veldhovense chipmachinefabrikant op de TU/e-campus een nieuwe onderzoeksfaciliteit, inclusief de inrichting van een state-of-the-art cleanroom, die er eind 2025 moet staan.
-
Netbeheerders brengen wegen naar klimaatneutraal 2050 in kaart
Netbeheer Nederland schetst in de systeemstudie ‘II3050’ vier verschillende scenario’s, die inzicht geven in hoe we als maatschappij naar een klimaatneutraal energiesysteem in 2050 kunnen groeien. De belangrijkste boodschap: ons energiesysteem gaat in een hoog tempo van een ‘vraag gericht energiesysteem’ naar een ‘aanbod gericht energiesysteem’. Er zijn daarom vandaag scherpe politieke keuzes nodig voor het energiesysteem van morgen.
-
$450 mln voor Form Energy’s 150 uur reversibel roestende accu.
De Amerikaanse Startup Form Energy heeft $ 450 mln. groeigeld opgehaald (Series E) voor de bouw van een eerste serieuze fabriek. Het eerste exemplaar van Form’s watergebaseerde ijzer-luchtaccu komt niet – zoals hieronder aangekondigd – in 2023 maar een jaar later in bedrijf, zegt CEO Mateo Jaramillo bij Canary Media. Hieronder het oorspronkelijke bericht over Form Energy van 20 mei 2020. Bron Form Energy door Thijs ten Brinck · 05 okt 2022
-
Opening RetroFuture | Evoluon
Op 24 september 1966 openden ZKH Prins Bernhard en Frits Philips het Evoluon in Eindhoven als een toekomstgerichte plek voor jong en oud, hoogopgeleid en laaggeletterd. Zesenvijftig jaar later, op 24 september 2022 vanaf 15 uur heropent Next Nature het Evoluon voor publiek met de tentoonstelling RetroFuture.