Netbeheerder TenneT heeft na een aanbestedingsprocedure een meerjarig contract gesloten (Corporate Framework Agreement) met een achttal contractpartners. Deze partijen leveren en installeren de komende jaren in opdracht van TenneT de wisselstroomkabels voor de 110, 150, 220 en 380 kV onshore hoogspanningsverbindingen in Duitsland en Nederland.

Dit zogenaamde Corporate Framework Agreement verzekert de beschikbaarheid van materialen en montagepersoneel om de geplande hoogspanningsprojecten op tijd te realiseren. De komende jaren leggen we in Duitsland zo’n 900 km aan hoogspanningsverbindingen aan en in Nederland realiseert TenneT zo’n 4.000 km aan hoogspanningskabels. De totale geschatte contractwaarde van deze omvangrijke gunning is 1.5 miljard euro, waarvan de helft bestemd is voor investeringen in Duitsland en de andere helft voor Nederland.

Sjouke Bootsma, Director Supply Chain management van TenneT is verheugd met de uitkomst van de aanbesteding: 'We hebben betrouwbare, proactieve en innovatieve partners nodig met hoge kwaliteits- en veiligheidsstandaarden. We kijken echt uit naar nauwe samenwerking met de partners de komende jaren.'

Snelheid en vereenvoudiging van de projecten

De overgang van fossiele naar duurzame energie vraagt veel van het elektriciteitsnet. Huishoudens stappen over op warmtepompen, daken liggen vol met zonnepanelen, windparken leveren duurzaam opgewekte energie en bedrijven en industrie willen massaal overstappen op elektriciteit. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, moet TenneT het hoogspanningsnet fors uitbreiden. Dit vraagt niet alleen om veel gespecialiseerde werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld engineeringswerkzaamheden, dit vraagt ook van deze contractpartijen snelheid en vereenvoudiging in de uitvoering van de projecten.

TenneT heeft een overeenkomst gesloten met Siemens Energy, Hitachi Energy, GE Grid en Royal Smit, met een totale waarde van 1,9 miljard euro. Van dit bedrag is 1,2 miljard euro gereserveerd voor de aanpassing van onderstations in Duitsland, terwijl de overige 730 miljoen euro wordt geïnvesteerd in onderstations in Nederland.

Onderstations kunnen worden beschouwd als de verbindingspunten tussen het elektriciteitsnetwerk van TenneT en de regionale elektriciteitsnetten van lokale netbeheerders, vergelijkbaar met op- en afritten op snelwegen.

Transformatoren zijn nodig om elektriciteit geschikt te maken voor lager spanningsniveaus, wat cruciaal is voor het transporteren van elektriciteit, inclusief lokaal opgewekte groene stroom. Compensatiespoelen dragen bij aan het handhaven van een stabiele spanning voor het transport van elektriciteit via het hoogspanningsnet.

Tim Meyerjürgens, de operationeel directeur van TenneT, benadrukt dat de integratie van duurzame energie via regionale elektriciteitsnetwerken in het hoogspanningsnet vereist dat er een aanzienlijk aantal krachtige transformatoren wordt gebouwd en gemoderniseerd. Hij voegt eraan toe dat dit raamcontract duurzaamheid bevordert en de energietransitie in zowel Duitsland als Nederland stimuleert.

Partnership en betrouwbare leveringen

Door met acht contractpartners een duurzame relatie op te bouwen, verwacht TenneT samen met de partijen te investeren in slimme manieren van werken en betrouwbare leveringen. Juist in tijden schaarste en capaciteitstekorten, is het van cruciaal belang dat we samenwerken. Binnen de raamcontracten voor standaard kabelsystemen in Nederland weten leveranciers hoe hun portefeuille de komende jaren eruit gaat zien. Met die wetenschap kunnen de markpartijen voor de standaard materialen voorraden aanleggen. En hoewel we geen afnameplicht hebben, maken we het op deze manier voor de projecten eenvoudiger en efficiënter. Projecten kunnen dan op afroep hun kabels bestellen en dat levert, in vergelijking met de huidige manier van werken, een tijdwinst op van zo’n half jaar. Voor Duitse projecten en projecten buiten het standaard kabelsysteem werken we met mini-competities. Ook daar winnen we gemiddeld zo’n drie maanden aan tijd.

Technische ontwikkelingen

TenneT realiseert zich dat het uitbreiden van het elektriciteitsnet heel veel werk met zich meebrengt. Dat is een van de redenen om intensief samen te werken met deze gespecialiseerde bedrijven. Door in te zetten op meerjarige partnerships waarbij een stabiele samenwerking ontstaat, kunnen partijen zich meer richten op innovatie en het productieproces en machines aanpassen. Concreet zullen we dat de komende jaren terugzien in verbeterde materialen en optimalisatie van het ontwerp. En, nog belangrijker, we zien steeds meer mogelijkheden om langere kabels aan één stuk te ontwikkelen tot wel 5.000 meter. Waar we nu nog werken met kabels van ongeveer 1.500 meter, leggen we binnen twee jaar al kabels aan met een lengte van 3 tot 3,5 kilometer. Lengtes die straks ook met een boring gerealiseerd kunnen worden. Dit is wel afhankelijk van het voltage, maar dit is echt een stap voorwaarts als het gaat om het minder belasten van de omgeving bij de aanleg, maar ook als het gaat om storingen, snelheid en dergelijke.

Links

Tennet

Techniek in Holland

Energieplan 2050

Zie ook

Nieuws KIVI

Nieuws De Ingenieur

Activiteiten KIVI

Vacatures De Ingenieur

Meer +
Minder -