Cofely en Technolution zijn onlangs een samenwerkingscontract aan gegaan om het concept Smart Digitaal te gaan invullen voor de gebouwde omgeving. Philips heeft in het Edge gebouw met het Smart Digitaal concept de verlichting en comfortniveau in het gebouw sterk verbeterd en daarmee tevens een efficiënte energiehuishouding verkregen.

Met het concept van Smart Digitaal bestaat uit een laagspanningsinstallateur, die gespecialiseerd is in gestructureerde netwerken, energie- en security systemen. Deze installeren en configureren spraak-, data netwerken, audio, security en access control voor alles in en om hhet gbeouw of woning. De technische expert zijn van alle markten thuis en bekend met vele technologiën, toepassingen en volgens continu bijscholingsprogrammas met certificaten en en training.

Cofely en Technolution zijn een samenwerking aan gegaan om infrastructuren slim te ontsluiten. Door informatie en datasystemen op nieuwe manieren te koppelen, denken de partners het assetmanagement van infrastructuur en complexe gebouwen, als mede groepen van woningen doeltreffenderen efficienter te kunnen maken. Het (groot) onderhoud kan beter worden voorspeld, digitale platforms gaan optimaliseren en de mogelijkheden voor energie-efficiëntie in de bebouwde omgeving verder ontwikkelen.

Als voorbeeld noemen de twee het voorspellen van onderhoud aan bruggen, tunnels en gebouwen. Met bestaande en nieuw te ontwikkelen sensoren vallen er een heleboel gegevens te verzamelen. Op die big data zijn steeds uitgebreidere analyses los te laten, waarmee het mogelijk is om in te spelen op toekomstige werkzaamheden.

Het Cofely-onderdeel Smart Digital Solutions van GDF SUEZ brengt de marktkennis in en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze nieuwe oplossingen. Technolution biedt de benodigde technische ondersteuning. ‘Wij snappen de hele technische keten, van sensor tot backoffice, en kunnen via onze bouwblokken concrete oplossingen snel realiseren.

De ontwikkeling van het totaal ontwerp van het Edge gebouw door Philips is te hier te zien.