Omschrijving

Inspirerende voorbeelden van woonhotels - luxe flatgebouwen met voorzieningen - in steden als New York, Berlijn en Boedapest vonden in Nederland tijdens het interbellum een neerslag, vooral in Den Haag. Met het woonhotel werd ingespeeld op het tekort aan dienstboden dat zich na 1900 aftekende in de deftige woonhuiscultuur.

Dit nieuwe type luxe woongebouw werd in het Benoordenhout geïntroduceerd. Het woonhotel bood dermate veel voorzieningen dat in het appartement zelf het dienstpersoneel kon worden gemist. Een bewonersrestaurant was voor het goed functioneren de belangrijkste voorwaarde, maar ook een bier- en wijnkelder, bibliotheek, biljartkamer, logeerkamers, vuilstortkokers en een eigen taxiservice waren gangbare voorzieningen. De algehele organisatie en architectonische vormgeving gaven de bewoners een permanent vakantiegevoel. Het woonhotel werd daarmee een prima alternatief voor het leven in een villa, maar dan in gestapelde bouw en in de periferie van de stad.

THEMA'S: BIJZONDERE WOONVORMEN EN HOOGBOUW
De basisgedachte achter deze experimentele woonvorm was dat met gedeelde voorzieningen de huren relatief laag zouden uitvallen, maar hoge stichtingskosten leidden ertoe dat woonhotels bijna uitsluitend voor de hogere inkomensklassen werden gebouwd. Met de opkomst van dit gebouwtype manifesteerde zich bovendien de bloei van de baksteenarchitectuur van de Nieuwe Haagse School.

Tijdens de bouw van de eerste woonhotels na 1918 was Den Haag qua woonbebouwing een platte stad. Tot omstreeks 1930 werd niet hoger gebouwd dan drie bouwlagen, met plat dak of kap. De woonhotels vormden hierop een uitzondering en waren daardoor bakens in de stad. Dat veranderde niet na 1930. Met de geleidelijk opklimmende bouwhoogte van woningen voor de midden-stand en laagstbetaalden werden ook de woonhotels groter en hoger.

De bebouwing aan het kruispunt is een voorbeeld van een stedenbouwkundige opzet volgens schetsplannen. De bouwstroken aan weerszijden van de Sadeestraat zijn symmetrisch van opzet. De hoeken zijn verbijzonderd met expressieve contouren en plastische accenten, die karakteristiek zijn voor de Nieuwe Haagse School.

Deze lezing is onderdeel van een reeks. Er volgen nog vier lezingen:

26 juli - Lezing en excursie MARLOT
9 augustus - Lezing en excursie BLOEMEN- EN VRUCHTENBUURT
20 september - Lezing en excursie LAAKKWARTIER
11 oktober - Lezing en excursie RUSTENBURG OOSTBROEK

Alle excursies vinden plaats op een donderdag en beginnen om 15.00 uur. Rond 16.00 uur gaan we wandelend langs de voorbeelden van de lezing. De excursie duurt tot circa 17.30 uur.

Spreker(s)

Marcel Teunissen, auteur van het boek '100 jaar Nieuwe Haagse School'.
Tijdens de lezing zal het boek te koop zijn en kan worden gesigneerd door de auteur.

Locatie

KIVI Bureau

Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag

Organisator

Bouw

Naam en contactgegevens voor informatie

Ton Voets

info@tonvoets.nl

Programma

 -  uur Start lezing
 -  uur Excursie WOONHOTELS