De werkgroep “Politiek en DV techniek” analyseert en becommentarieert actuele politieke ontwikkelingen in de defensiesector vanuit een technologisch perspectief. Zij levert feiten over recente stukken en ontwikkelingen en duiding vanuit de technologische kennis en ervaring van ingenieurs.

De werkgroep heeft onderstaande vragen en opmerkingen over de motorschade aan Zr.Ms. Karel Doorman samengesteld. Dit commentaar is onder meer aangeboden aan de leden van de Vaste Commissie voor Defensie van de Tweede Kamer ter ondersteuning van de behandeling van dit onderwerp.

De schade aan de hoofdelectromotor van het JSS is, zoals het zich nu laat aanzien, een ontwerpfout van deze (Franse) motor (component van het General Electric voortstuwing systeem). Dat zou inhouden dat ook de tweede voortstuwingsmotor via de scheepshuid zou moeten worden uitgenomen. Dit valt vermoedelijk, via Damen-Schelde werf, onder garantie, maar zal mogelijk meer dan 8 maanden vergen om te herstellen. Het schip is dan niet beschikbaar voor de KM, waarbij de mogelijkheid om een tweede bevoorradingschip in te zetten bij de KM ontbreekt. Wegens bezuinigingen is het bevoorradingschip Amsterdam immers versneld afgevoerd. De garantie dekt zeer waarschijnlijk niet de operationele (gevolg)schade voor de KM van de niet beschikbaarheid van dit enige bevoorrading schip.

De volgende vragen roepen daarbij om antwoord :

1a. Is er bij de KM en de DMO nog voldoende kennis om passende kennisondersteuning en kwaliteitszorg te garanderen bij het ontwerp, de verwerving en de bouw van dit soort complexe en unieke systemen door leveranciers als Damen? Of zijn deze capaciteiten en kennis inmiddels weg bezuinigd?

1b. Heeft Damen na bezuinigingen bij de DMO voldoende kennis opgebouwd om haar systeemverantwoordelijkheid waar te kunnen maken?

2. Er heeft uit bezuinigingsoverwegingen bij het ontwerp van de JSS een inperking van capaciteit van de elektrische energie systemen plaats gevonden. Is dit majeure defect aan het schip het gevolg van bezuinigingen bij de verwerving van de voortstuwingsinstallatie?