Nieuws
Home Afdelingen Defensie en Veiligheid Nieuws
-
Voorstel wet weerbaarheid Defensieindustrie
De regering heeft een wet in voorbereiding met onder meer als doel de weerbaarheid van de Nederlandse Defensieindustrie te verbeteren om de krijgsmacht en de nationale strategische autonomie te versterken. Onze werkgroep is van mening dat het beoorgde doel met het wetsonderdeel "marktordening" niet bereikt zal worden.
-
Suggesties voor regeerakkoord 2024 m.b.t. Defensie
De vier nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben een hoofdlijnenakkoord afgesloten, dat de komende maanden door de nieuw benoemde bewindspersonen zal worden uitgewerkt in een regeerakkoord. De werkgroep Politiek en Defensietechniek heeft hiervoor een aantal suggesties
-
Actieagenda opschaling productie Defensie
Op 7 juni heeft Defensie een "actieagenda voor de productie en leveringszekerheid munitie en defensiematerieel" naar de Tweede Kamer gezonden. Onze werkgroep Politiek en Defensietechniek heeft hierover 16 suggesties voor vragen aangeboden aan de Vaste Commissie voor Defensie in de Tweede Kamer.
-
Afsluiting Masterclass Defensie 2023
Jaarlijks organiseert KIVI Defensie en Veiligheid in samenwerking met Eurodefense Nederland de Masterclass Defensie
-
Clustering the EDTIB
De afdeling Defensie en Veiligheid heeft een voorstel geschreven hoe de Europese Defensie-industrie minder versnipperd en effectiever kan worden georganiseerd. Dit voorstel is in samenwerking met de Federation of European Defence Technology Associations (EDTA) en het Eurodefense netwerk aangeboden aan de Voorzitters van de Europese Commissie, de Europese Raad en nationale autoriteiten.
-
Onderzeeboten | Amerikaanse wapens en Prijs-audit
Op 31 mei heeft Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat reactie gepubliceerd op krantenberichten over de inbouw van Amerikaanse strategische wapens en over een prijs-audit van de kandidaat leveranciers. Op 3 juni zal de Tweede Kamer haar standpunt bepalen over dit voorstel. Onze werkgroep Politiek en Techniek heeft twee aanvullende vragen over deze brief.
-
Vervanging onderzeeboten Koninklijke Marine
Op 15 maart heeft Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat de voorlopige keuze van de demissionaire regering voor onderzeeboten van het Franse bedrijf Naval Group bekendgemaakt. Op 3 juni zal de Tweede Kamer haar standpunt bepalen over dit voorstel. Onze werkgroep Politiek en Techniek heeft een zestal "stoplichtvragen" over deze voorlopige keuze.
-
Inschrijving Masterclass Defensie 2024-2025 geopend
teaser
-
Winnaar Kooy Prijs 2024: ir. Joep de Jong
Op 3 april is tijdens het Kooy Symposium 2024 de Kooy Prijs van 2.000 euro uitgereikt aan ir. Joep de Jong. In het kader van zijn afstudeeropdracht voor zijn opleiding bij de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica bij de TU Delft, deed hij bij TNO onderzoek naar het maken van magnetische kaarten voor magnetische navigatie en lokalisatie. ‘Met zijn onderzoek heeft hij een indrukwekkend fundament gelegd voor de ontwikkeling van een volwaardige magnetische navigatieoplossing’ aldus het juryrapport.
-
Amfibische Transportschepen voor de Koninklijke Marine
Op 6 maart heeft de Staatssecretaris van Defensie het plan voor de bouw van 6 Amfibische Transportschepen aangeboden aan de Tweede Kamer. Over enkele maanden zal de Tweede Kamer beslissen of dit project van start mag gaan.