Er wordt de laatste tijd door de politiek en media veel aangedrongen op investeringen door pensioenfondsen in Defensie en defensiebedrijven. Dat is nodig om onze verdediging snel op te bouwen, nu de wereld door oorlogen in o.a. Europa en het Midden-Oosten veel onveliger is geworden.

Op 7 maart hield Admiraal Rob Bauer, de voorzitter van het militair Comité van de NAVO, daarover in het KIVI-gebouw een gloedvol betoog voor een gezelschap van 70 bestuurders van pensioenfondsen, verenigd in het Instituut voor Pensioeneducatie (IVP).

Hij gaf aan dat we ons moeten realiseren dat de veiligheid wereldwijd dramatisch is veranderd. We moeten er samen voor zorgen dat de verdediging van ons land en het NATO bondgenootschap zo snel mogelijk op orde wordt gebracht. Niet alleen de krijgsmacht, maar de hele maatschappij. Ook de pensioenfondsen.
Daarbij is er veel geld nodig om de industrie in staat te stellen snel veel meer te laten produceren en om grote projecten te realiseren, zoals marineschepen en vliegtuigen voor de luchtmacht. Als voorbeeld noemde hij dat de pensioenfondsen in Denemarken in overleg met hun ministerie van Defensie 5 miljard hebben geïnvesteerd om voor de komende 25 jaar de krijgsmacht van fregatten te voorzien. Hij kijkt reikhalzend uit naar het eerste bericht over zo’n initiatief in Nederland.
Het moet ook snel, want er zijn nu meer grote conflicten dan ooit in de wereld: Oekraïne, Gaza, Rode Zee, etc. en deze situatie lijkt erger te worden. Admiraal Bauer zei:."We willen als NATO geen oorlog, Niemand wil dat. Maar we moeten er wel op zijn voorbereid".

De aanwezige pensioenfonds-bestuurders reageerden bijna allemaal heel positief op deze oproep. Veel deelnemende bestuurders willen meedenken over investeringsmogelijkheden, zoals in Denemarken. Ook ná het seminar kwamen nog aanvragen van fondsen en vermogensbeheerders binnen, die graag een bijdrage willen leveren. Uiteraard binnen de wettelijke mogelijkheden.

De bijeenkomst werd georganiseerd door pensioenfondsenkoepel IVP in samenwerking met KIVI DV.