Omschrijving

In zijn presentatie zal de spreker ingaan op de ontwikkelingen in de ingenieursethiek. Hij begint met het schetsen van twee traditionele benaderingen, namelijk de zogenaamde professionele ingenieursethiek en de ethiek van de techniek. Vervolgens schetst hij twee meer recente benaderingen, namelijk waardenbewust ontwerpen en verantwoord innoveren. Hij zal de verschillen met de traditionele benaderingen schetsen en ingaan op een aantal voorbeelden.

Spreker(s)

Ibo van de Poel is hoogleraar ethiek en techniek aan de TU Delft en sectieleider van de sectie filosofie en ethiek van de techniek. Zijn onderzoek richt zich op ethische vragen bij het ontwerpen van techniek, vragen rond (verdeling van) verantwoordelijkheid in de ontwikkeling en het gebruik van techniek en ethische aspecten van nieuwe technologie, in het bijzonder nieuwe technologie als een vorm van sociaal experimenteren.

Enkele van zijn boeken zijn:
* Doorn, Neelke, Daan Schuurbiers, Ibo van de Poel, and Michael E. Gorman, eds. (2013). Early engagement and new technologies: Opening up the laboratory. Dordrecht: Springer.
* Van de Poel, Ibo and Lambèr Royakkers. (2011). Ethics, technology and engineering. Blackwell-Wiley. With contributions from Peter-Paul Verbeek and Michiel Brumsen.
* Vermaas, Pieter, Peter Kroes, Ibo Van de Poel, Maarten Franssen, and Wybo Houkes. (2011). A Philosophy of Technology - from technical artefacts to sociotechnical systems. Morgan & Claypool
* Van de Poel, Ibo, and David E. Goldberg, eds. (2010). Philosophy and engineering. An emerging agenda. Dordrecht: Springer.

Locatie

Vergadercentrum, Vredenburg 19

Utrecht

Organisator

Filosofie & Techniek

Naam en contactgegevens voor informatie

Nadere informatie bij drs.ing. Henk Uijttenhout (vz), tel.: 070 - 3875293 / 06 - 26715554 of via onderstaand e-mailadres.

hbmuijttenhout@hotmail.com