Het Nederlands Stoommachinemuseum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen in Medemblik

Het Nederlands Stoommachine museum (www.stoommachinemuseum.nl)  heeft vergevorderde plannen om door middel van e-learning de kennis over de bediening van stoommachines in stand te houden. Die kennis is nu nog aanwezig bij de vrijwilligers, maar de toekomst van het museum hangt mede af van de opleiding van opvolgers. Virtuele instructievideo’s kunnen de benodigde kennis vastleggen voor de toekomst.

Daarnaast bieden zij aspirant stokers en machinisten de mogelijkheid zich op afstand te scholen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar is ook een veilige manier van instructie in lastige tijden zoals nu, wanneer een virus rondwaart.

Het prijsgeld van € 2000 zal worden gebruikt om door middel van e-learning de bediening van één stoommachine in beeld te brengen. Hiermee wordt de aanzet gegeven voor een actie om alle grote stoommachines in de collectie van een dergelijk e-learning tool te voorzien. Zo wordt de benodigde kennis én ervaring in stand gehouden.

De jury was onder de indruk van de plannen van het museum. Bij het toekennen van de prijs heeft de doorslag gegeven dat het museum op deze wijze met uiterst moderne technieken een grote bijdrage levert aan het levend houden van belangrijke elementen van de geschiedenis van de techniek in Nederland.

NB: Door de coronaperikelen kan de uitreiking van de Willem Wolff Prijs 2019 pas binnenkort plaatsvinden. Dit vindt plaats op 9 september op lokatie van de winnaar: het Industrieelmuseum Zeeland te Sas van Gent.

De prijs is toegekend voor hun tentoonstelling over prikklokken. Deze tentoonstelling op zich is het al waard om eens een bezoek aan dit museum te brengen: https://industrieelmuseumzeeland.nl/evenementen/2021-06-27/prikklokken.

In 2020 kon helaas geen Willem Wolff Prijs toekenning worden gerealiseerd.

Over de Willem Wolffprijs

De afdeling Geschiedenis der Techniek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en de Stichting Historie der Techniek hebben samen met de familie Wolff in 2011 de Willem Wolff prijs ingesteld. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2.000 en een plaquette en dient ter ondersteuning en aanmoediging van kleinere musea en lokale initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis.

De prijs is vernoemd naar de werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009), bij leven onder andere voorzitter van de directie van Akzo Nederland, president van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (1984-1989) en (mede-)oprichter en eerste voorzitter van de Stichting Historie der Techniek (1988-1994). Onder het motto “Men moet het verleden kennen om zicht te hebben op de toekomst” heeft hij de techniekgeschiedenis altijd een bijzonder warm hart toegedragen.

Klik hier voor meer informatie over de Willem Wolffprijs