Klik hier voor de LIVESTREAM van 'Prikken zonder naald' met David Fernandez Rivas

KIVI Students Twente & Studium Generale presenteren:

Prikken zonder naald                                                       

Veel mensen hebben last van prikangst, bij het zien van een injectienaald breekt het klamme zweet ze uit. Op de Universiteit Twente wordt gewerkt aan een oplossing: injecteren zónder naald.

KIVI & Studium Generale gaan in gesprek met dr. ir. David Fernandez Rivas. Op de UT werkt hij aan een nieuwe methode om medicijnen te injecteren met behulp van een supersnelle vloeistofstraal. In een ingenieus injectieapparaat verwarmt een laser een deel van de vloeistof waardoor een dampbel ontstaat. De bel schiet de rest van de vloeistof met hoge snelheid (circa 300 kilometer per uur) naar buiten. Deze jet gaat dwars door de huid heen; het enige wat je voelt is een muggenprik. Het apparaat is nog volop in ontwikkeling, maar naar verwachting kan het over een paar jaar pigmentvlekken en littekens behandelen. Naar het injecteren van coronavaccins wordt nog verder onderzoek gedaan.

David Fernandez Rivas won recent de Prins Friso Ingenieursprijs voor zijn onderzoek en mag zich Ingenieur van het Jaar 2021 noemen.

Dit programma is in het Nederlands en uitsluitend via livestream te volgen, zie: www.utwente.nl/sg

Deelname is gratis. 

Klik hier voor een filmpje van David