Omschrijving

De laatste jaren is de beschikbaarheid van grondstoffen, en met name die van (aard-) metalen en mineralen, een steeds groter economisch en politiek aandachtspunt op het wereldtoneel geworden. Met name de sterk toenemende vraag vanuit opkomende economieën en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen in ‘high’-tech apparatuur, voor een steeds groter publiek, zijn daarbij leidend.

Veel wordt gekeken naar de ontwikkeling van nieuwe mijnbouwgebieden op land, maar ook de winning van ertsen/mineralen vanaf de zeebodem komt meer en meer in beeld als een potentieel mogelijke oplossing om vraag en aanbod beter op elkaar aan te sluiten. Papua New Guinea heeft recent, in januari 2011, een eerste concessie voor diepzee mijnbouw vergund voor het ‘Solwara 1’ project van Nautulus Minerals in de Bismarckzee voor een gebied van 53 km2, op een diepte van 1600 meter. De technologie heeft zich ontwikkeld vanaf de 70-er jaren (‘mangaan-knollen’), en is inmiddels ‘rijp’ voor grootschaliger technisch-/commerciële toepassingen. Vaak gaat het om rijke poly-metalitsche sulfide-afzettingen (‘black smokers’), met veel hogere concentraties aan metalen dan op land.

En Japanse onderzoekers hebben in via een publicatie op 3 juli jl. in ‘Nature Geoscience’ gerapporteerd over uitgebreide diepzee ‘mud’-afzettingen in de Stille Oceaan:’we suggest that deep-sea mud constitutes a highly promising huge resource for these [rare] elements’.

Naast de ‘harde’ techniek van het winnen is de geologische ontstaansgeschiedenis van de diverse voorkomens relevant, alsook een goede inschatting van de milieueffecten en mogelijke mitigerende maatregelen die bij diepzeemijnbouw een belangrijke rol spelen.

Het bestuur van de afdeling Mijnbouw van KIVI NIRIA heet u graag welkom op deze bijeenkomst!

19:00 uur Ontvangst met koffie/thee

19:30 uur Lezing door dhr. J. Voncken, faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CITG), afdeling Geotechnologie, TU Delft:
‘Geologische processen achter diepzee-voorkomens‘

20:00 uur Lezing door dhr. R. Lotman, manager R&D, IHC Deep Sea Dredging & Mining:
‘Technische uitdagingen en oplossingen voor diepzee mijnbouw’

20:30 uur Lezing door prof. G.J. Brummer, afdeling Mariene Geologie, NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee):
‘Ecologische effecten en diepzee mijnbouw’

21:00 uur Rondvraag/paneldiscussie

21:15 uur Borrel en napraten

Locatie

KIVI NIRIA Bureau

Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag

Organisator

Mijnbouw

Mijnbouwkundige Vereeniging

Naam en contactgegevens voor informatie

Duco Drenth

duco.drenth@planet.nl

Mijnbouwkundige Vereeniging