KIVI Regio Noord brengt op vrijdag 14 april een bezoek aan NOVA/ASTRON.

Annemieke Janssen werkt als system engineer bij de Optisch-Infrarood Instrumentatie groep van NOVA (Nederlandse Onderzoeksschool Voor Astronomie), gevestigd bij Astron. Ze nodigt KIVI leden uit voor een kijkje in de keuken bij NOVA/ASTRON. De NOVA Optisch-Infrarood instrumentatiegroep ontwikkelt (sub)systemen voor de meest geavanceerde optische en infraroodtelescopen ter wereld en in de ruimte. NOVA beheerst alle ontwikkelingsstadia: van het genereren van nieuwe idee├źn en technologie├źn tot het gebruik van de nieuwste normen in ontwerp en fabricage, en het waarborgen van topkwaliteit door rigoureuze integratie en testen.

NOVA is een belangrijke leverancier van wetenschappelijke instrumenten voor de European Southern Observatory (ESO) Very Large Telescope (VTL), met instrumenten als: MATISSE, SPHERE, X-shooter, VISIR, SINFONI, MIDI. Instrumenten voor de Isaac Newton Group (ING) op La Palma zijn onder andere: Wyffos, WEAVE en HARPS3. Telescoopontwikkelingen omvatten: Meerlicht en de BlackGEM-telescooparray op ESO La Silla. Verder heeft NOVA bijgedragen aan het Mid InfraRed Instrument MIRI voor de James Webb Space Telescope (NASA ESA JWST).

De focus van NOVA voor de nabije toekomst ligt op het ontwikkelen van instrumenten voor de Extremely Large Telescope (ESO ELT). Dit omvat het thermisch infrarood instrument METIS, een wereldwijde samenwerking waarbij NOVA het Principle Investigator Institute is. Andere ontwikkelingen zijn: MICADO, MOSAIC en EPICS. Met deze instrumenten gaan sterrenkundigen de vorming van sterren en sterrenstelsels onderzoeken, eigenschappen van donkere materie en donkere energie bepalen, en atmosferen van exoplaneten karakteriseren.

Het maximaal aantal deelnemers is 50. Voor KIVI leden is de activiteit gratis. Aan introducees wordt een bijdrage van 10 euro gevraagd.

De route informatie naar Astron.

ASTRON is moeilijk met het openbaar vervoer te bereiken. Het is wel mogelijk om met de hubtaxi van station Beilen naar ASTRON te komen. (https://www.publiekvervoer.nl/reizigers/hubtaxi/hubtaxi)

Het bestuur van KIVI Regio Noord.