Draadloze communicatie, waarbij het datavolume nog altijd sterk groeit, vormt voor meer en meer ondernemingen een onmisbare schakel om bedrijfskritische toepassingen uit te kunnen voeren. De juiste infrastructuur voor de telecomsector en de bijbehorende investeringen zijn dan ook noodzaak. Dat kan de bezoeker concluderen op het Telecom Infra event 2018, dit jaar gehouden in het iconische thuishonk van Feijenoord, stadion de Kuip.

Door: Dimitri Reijerman

BAM Energy Systems trapte de bal af met een voordracht over betrouwbare verbindingen. En met omvangrijke maatschappelijke ontwikkelingen als de energietransitie vormen netwerken waarop voortgebouwd kan worden een onmisbare schakel.

Air Lynx toonde aan hoe LTE-technologie, beter bekend als 4G, toegepast kan worden in een privaat netwerk. De beschreven case draaide rond een implementatie van V-RAN’s voor de spoorwegen. Daarbij vormt het verlagen van de latency in mobiele netwerken een uitdaging, terwijl ook de quality of service gegarandeerd moet worden. Wanneer deze technologie goed wordt toegepast, kunnen in bepaalde scenario’s de kosten omlaag en het energieverbruik verlaagd. Ook hier is dus ruimte voor duurzaamheidswinst.

Een ander thema op het Telecom Infra event 2018 was het beheer van netwerken en de optimale distributie van digitale signalen. Ad de Korte van SPIE trok veel belangstelling met zijn voordracht over Distributed Antenna Systems.

Indoor-communicatie

Ook solide indoor-communicatie aanbieden blijft een uitdaging, vooral omdat gebouwen in toenemende mate goed geïsoleerd zijn of worden. Diverse bedrijven presenteerden daarvoor oplossingen, bijvoorbeeld voor specifieke projecten als ziekenhuizen. Ulwimo gaf de toehoorders voorbeelden van implementaties in ministeries en in parkeergarages.

Een ander thema speelt rondom het aanbieden van meerdere providers op 2G/3G/4G-frequenties via basestations en repeaters. Interessant aspect is het spanningsveld tussen de ‘landlords’ – exploitanten van moderne kantoorpanden bijvoorbeeld – en de licentiehouders van de frequenties, de mobiele providers. SPIE toonde aan dat het ook mogelijk is om nieuwe panden een signaal te laten ‘lenen’ van naburige panden.

Kathrein op zijn beurt schetste de diverse uitdagingen die spelen bij de installatie van antennes. Zo is het lastiger geworden om de juiste vergunningen te verkrijgen voor het plaatsen van geheel nieuwe antennes, waardoor de noodzaak voor multi-band-antennes alleen maar groter is geworden.

IoT: voor- en nadelen

En in het telecom infra-wereldje is het ‘meten is weten’-adagium ook van toepassing. Dankzij de combinatie van de vrije 868MHz-band, steeds goedkopere en veelzijdiger mobiele sensoren en standaarden als LoRa en Sigfox ontstaan er in hoog tempo nieuwe IoT-toepassingen. Markten als logistiek & warehousing en de land- en tuinbouw kunnen profiteren van deze ontwikkelingen, zo schetste Aranet tijdens zijn presentatie. Maar een lezing later werd door Microlease ook gewaarschuwd voor potentiële risico’s van (te) grootschalige IoT-inzet, bijvoorbeeld de hoge kosten die snel kunnen oplopen bij storingen, met name als er een afhankelijkheid is van één provider of platform.
T-mobile sloot het geslaagde event af met een blik op de volgende evolutie in mobiele communicatie, de komst van 5G. Software defined radio networking speelde voor de provider al een voorname rol bij zijn 4G-uitrol en dat zal voor 5G ook zo zijn. Inmiddels draait het netwerk van T-mobile op liefst vier frequenties en er komt ook 700MHz LTE Advanced pro aan.
Op de middellange termijn zal ook 3500MHz worden ingeschakeld, terwijl technische ontwikkelingen als ‘massive mimo’, ofwel beam forming, vooral de capaciteit van T-Mobile’s mobiele netwerk flink vergroten. En op zeer korte afstanden biedt het toepassen van 26GHz flinke netwerkboosts. We kunnen er dus vanuit gaan dat de komende jaren 5G een dominant thema zal worden op de Telecom Infra events.

Presentaties van programma 2018

tijd  
9.30 – 9.55 Ontvangst
10.00 – 10.25 Betrouwbare verbindingen
Jan Jaap Blüm, BAM Energy Systems

 

Download hier de presentatie

10.30 – 10.55 4G/5G Virtual Ran in Railway environment
Marc Andrieu and Jean-Marc Cavalier,  Air-Lynx

 

Download hier de presentatie

11.00 – 11.25 Pauze
11.30 – 11.55 Inbuilding Wireless, DAS (Distributed Antenna Systems) oplossingen van analoog naar digitaal
Ad de Korte, SPIE

 

Download hier de presentatie

Challenge of testing Wavelength Division Multiplexing in DWDM & CWDM High Speed Networks.
Christian Till, EXFO namens C.N. Rood

 

Download hier de presentatie

Private Netwerken: zekerheid voor voice, data & sensoring
Otto van den Wijngaard, Koning & Hartman

 

Download hier de presentatie

12.00 – 12.25 Indoor Wireless; nieuwe wegen naar kosteneffectieve oplossingen
Koen Mioulet, ULWIMO

 

Download hier de presentatie

The Path to superior best voice quality: VoLTE and beyond
Carlos Menendez, Rohde & Schwarz

 

Download hier de presentatie

 
12.30 – 13.25 Lunchpauze
13.30 – 13.55 How to ensure the users full wireless service in your venue
Morten Tolstrup namens Regoort

 

Download hier de presentatie

The Challenges of Multi Band/Multi Technology Cellular installations
Kathrein Europe namens Deltronic N.V.

 

Download hier de presentatie

 
14.00 – 14.25 Draadloze sensornetwerken in de vrije 868Mhz band
Erik van der Made, SAF Tehnika

 

Download hier de presentatie

Kwaliteit connectoren en TCO: de effecten!
Fomax

 

Download hier de presentatie

 
14.30 – 14.55 Pauze
15.00 – 15.25 How operators and installers get maximum out of Radio Access Network (RAN) while reducing costs
Miguel Sampayo Ribeiro, 3Z on behalve of Microlease – Livingston

 

Download hier de presentatie

Smart Building NOW
Zsolt Kecskeméti, NETSCOUT namens Heynen

 

Download hier de presentatie

 
15.30 – 15.55 Mobile Network Evolution from 4G to 5G demystified and outlook into the future of 5G infra
Richard Marijs, T-Mobile
16.00 – 17.30 Netwerkborrel
16.15 Technische rondleiding bij de Kuip

 

Copyright © 2018 · Onderdeel van FHI ·