Nieuw jasje voor Prins Friso Ingenieursprijs
 
Miguel DelcourKIVI reikt ook in 2024 weer de Prins Friso Ingenieursprijs uit. Een award en titel (Ingenieur van het Jaar) die sinds 2013, na het overlijden van prins Friso en ter nagedachtenis aan hem, worden toegekend aan een in Nederland gevestigde ingenieur die op verschillende vlakken bijzondere prestaties heeft neergezet. De uitreiking zal plaatsvinden op 13 maart 2024. Het klinkt nog ver weg, maar nomineren kan al!

Komend jaar wordt deze ‘Dag van de Ingenieur’ extra groot gevierd, omdat we het combineren met ons jaarcongres. Een dag vol met interessante sprekers en gebeurtenissen, eindigend in de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs. Hierbij is het passend om de prijs en de link met Prins Friso nieuw, fris en toekomstbestendig te maken. Zo hebben we (ondermeer) een nieuw beeldmerk waarmee we de prijs professioneler en toegankelijker gaan neerzetten om zo meer mensen te bereiken, ook via de landelijke media. Hierover zal je vanaf volgende week vast iets opvangen in de social media. Ook kun je volgende week de nieuwe website bezoeken die nu wordt opgetuigd.

Toch nog even een mededeling van meer praktische aard: KIVI is hard op zoek naar een nieuwe secretaris voor haar hoofdbestuur, dat momenteel, inclusief deze vacature acht leden telt. Wil je meer weten over deze functie, kijk dan snel op onze website.

Toe aan een interessante lezing, congres of bijeenkomst om je kennis bij te spijkeren of andere ingenieurs te ontmoeten? Er komen weer mooie events aan, zoals de Geotechniekdag, het Jubileumevent van KIVI’s RisicoBeheer & Techniek en de Waterbouwdag. Maar ook een interessant internationaal congres over Waterstoftechnologie in Bremen, waarvoor KIVI-leden een mooie korting krijgen. Lees hierover meer in deze nieuwsbrief, of bekijk voor een overzicht van alle KIVI-events onze website.

Miguel Delcour, Directeur KIVI

Meld je nu aan voor de Geotechniekdag 2023 op 16 november


Op donderdag 16 november vindt weer de tweejaarlijkse Geotechniekdag plaats. Met het thema ‘Kop uit het zand’ wil de organisator, KIVI Geotechniek, laten zien dat geotechniek een centrale rol kan spelen in actuele belangrijke maatschappelijke transities. Klimaatverandering, de energietransitie, circulair bouwen: geotechnische kennis is belangrijk om het gebruik van onze natuurlijke bronnen te optimaliseren en onze impact op de aarde te minimaliseren. Ook kun je bij dit thema stellen: ‘Kijk om je heen!’. Wat voor nieuwe ontwikkelingen zijn er in ons vakgebied, zowel nationaal als internationaal, waarvan wij kunnen leren voor onze dagelijkse praktijk?

Bezoek de Geotechniekdag in Amersfoort voor o.a. interessante keynotes en ontmoetingen met deskundigen uit Nederland en België. Kijk voor het programma en om je aan te melden op de KIVI-website.

Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach: 25 september 2023 19.00-21.00u

Loop jij met vragen als: Wat wil ik met mijn loopbaan als ingenieur? Hoe bereid ik me voor op een online sollicitatiegesprek? Is werken in het buitenland wat voor mij? Dan is het online KIVI-ingenieurscoach spreekuur iets voor jou. Het eerstvolgende spreekuur is op maandag 25 september vanaf 19.00 uur.

KIVI heeft circa 80 ingenieurscoaches die jou helpen bij het oplossen van vragen op het gebied van loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling. Een unieke service die onderdeel uitmaakt van het KIVI-lidmaatschap. Per avond is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en de indeling van de gesprekken gebeurt op volgorde van aanmelding. 

Interesse om deel te nemen? Kijk dan snel op onze website.

KIVI Chartered Engineering \ RO’s \ RC’s

Chartered Engineering begint steeds meer te leven in Nederland. KIVI wordt meerdere keren per week benaderd voor vragen over hoe iemand zich kan kwalificeren als Chartered Engineer of Incorporated Engineer. Daarnaast komen er vragen hoe men de buitenlandse registratie kan laten omzetten naar een Nederlandse. Met name geregistreerden vanuit de UK kunnen, nu er een mutual recognition agreement is getekend met de Engineering Council, relatief eenvoudig overstappen.
 
Ook kunnen Registerontwerpers (RO’s) zich bij KIVI rechtstreeks laten kwalificeren als Chartered Engineer (CEng). Registerconstructeurs (RC’s) kunnen zich direct laten kwalificeren als Incorporated Engineer (IEng). Beide kwalificaties zijn internationaal erkend voor ingenieurs uit alle vakdisciplines. Omdat RO’s en RC’s al een grondige kwalificatieprocedure hebben doorlopen bij het Constructeursregister, hoeft dit bij KIVI niet opnieuw.
 
KIVI Chartered Engineering heeft een informatieve folder uitgebracht getiteld ‘Kwaliteitsmerk voor Topingenieurs’. Hierin staat kort toegelicht wat Chartered Engineering is, waarom je als topingenieur zou willen kiezen voor deze internationale registratie, welke stappen je moet doorlopen, hoe je daarbij wordt ondersteund door KIVI en welke kosten er mee gemoeid zijn.

Nieuwsgierig? Stuur een mail naar Chartered@kivi.nl.

Hydrogen Technology Expo & Conference 2023 in Bremen, 27-28 september
 


 

De Hydrogen Technology Expo & Conference 2023 in Bremen, Duitsland van 27-28 september, biedt vijf technische en strategische conferenties op o.a. de onderwerpgebieden: Low-Carbon Hydrogen Production, Systems Integration & Infrastructure, Fuel Cell Design, Development & Manufacturing, E-Fuels & Hydrogen Propulsion and Carbon Capture en Utilisation & Storage.

Alle toonaangevende namen op het gebied van waterstof- en koolstofafvangtechnologie, waaronder o.a. Shell, Aramco, EY, Schneider Electric, Exxon Mobil en Airbus, duiken in de belangrijkste onderwerpen van de industrie. Ze identificeren en bespreken de sterke en zwakke punten en de kansen en bedreigingen van de waterstoftechnologie-industrie en hoe deze zowel op de korte als op de lange termijn kunnen worden aangepakt. 

Korting voor KIVI-leden
Je kunt de expo gratis bezoeken. Wil je toegang tot de conferentie? KIVI-leden krijgen 25% korting op een ‘Conference Registration’ van 1950,- euro. Gebruik hiervoor deze kortingscode: TGE_KIVI.

Kijk voor meer informatie en registratie op Hydrogen-worldexpo.com.

Septembernummer De Ingenieur: Ingenieurs van de toekomst

Twee maanden geleden vroeg de redactie van De Ingenieur lezers van deze nieuwsbrief met haar mee te denken over de ‘ingenieur van de toekomst’. Welke ingenieurskwaliteiten en -eigenschappen passen bij de wereld van morgen? De respons was overweldigend. Een ruime selectie van de inzendingen vind je in het septembernummer van De Ingenieur, die een dezer dagen op de deurmat valt. 

Ook een aantal topmensen uit de wereld van het bedrijfsleven, de politiek en het onderwijs dacht mee. ‘De toekomst vraagt om ingenieurs die hun technische talent inzetten voor innovatieve oplossingen’, schreef vicepremier en minister Karien van Gennip. ‘Oplossingen die leiden tot een betere maatschappij, een betere toekomst voor iedereen en op de verkleining van scheidslijnen.’

PS Binnenkort een verjaardag? Overweeg dan eens om een proefabonnement op De Ingenieur cadeau te doen! 25 euro voor drie nummers en het abonnement stopt automatisch. Bekijk hier de mogelijkheden

Seminar Electriciteitsnet nu en in de toekomst op 20 september


In heel Nederland loopt het elektriciteitsnet tegen z’n grenzen aan. Beschikken over voldoende netcapaciteit is daardoor helaas niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen. KIVI Regio Gelderland organiseert een seminar op woensdag 20 september bij Alliander in Duiven, waarin wordt ingegaan op de beschikbare capaciteit en knelpunten in deze regio, zodat je rekening kunt houden met eventuele plannen voor elektriciteit. Sprekers zijn Maarten Van Riet, Energy Consultancy bij Alliander en Mart van der Meijden, Emeritus Professor bij TU Delft. 

Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze website.

Waterbouwdag 2023 op 12 oktober

Op donderdag 12 oktober vindt weer de Waterbouwdag plaats in het Beatrixgebouw in Utrecht. De Waterbouwdag biedt een sterk inhoudelijk en verrassend programma met diverse thema's zoals: ‘Het Vervanging- en Renovatieprogramma in de constructieve waterbouw’, ‘Offshore renewables’, ‘Hoogwaterbescherming’, ‘Over de grenzen van de waterbouwer’ en een speciale sessie voor Young Professionals met Jaime Ascencio van Reefy. Reefy is een start-up en combineert ecologie en techniek om mariene ecosystemen te herstellen en de kustlijn te beschermen.

Stefan Aarninkhof (TU Delft) en Annemieke Nijhof (Deltares) zijn dit jaar dagvoorzitters. In het plenaire programma komt o.a. Maike Akkers van het Havenbedrijf aan het woord over de transitie in de haven. Vanzelfsprekend worden er ook interessante projecten besproken zoals: Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat door Bert de Wolff van het Waterschap Noorderzijlvest en de Blankenburgverbinding door Eelco van Putten (DEME Infra).

Daarnaast zijn er ook interessante praktijkvoorbeelden te vinden op de Expo die dit jaar weer goed gevuld is met meer dan 30 toonaangevende bedrijven uit de branche.

Kijk voor het programma en aanmelden op www.waterbouwdag.org 

Wie winnen de Koning Willem I Prijzen 2024?


De inschrijving voor de prestigieuze Koning Willem I Prijzen 2024, de ‘Oscars van het Nederlandse bedrijfsleven’ is nu geopend. De prijzen erkennen organisaties die uitblinken in durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid, innovatie, diversiteit en inclusie. Nederlandse ondernemingen kunnen zich t/m 17 december opgeven, de prijzen worden in mei 2024 uitgereikt door Hare Majesteit Koningin Máxima. KIVI-president Jacolien Eijer-de Jong heeft zitting in het bestuur van de Koning Willem I Stichting. 

Lees meer op de KIVI-website.

Cisco cursussen 2023/2024 online

Ingenieurs krijgen in hun werk steeds meer te maken krijgen met IT-aspecten zoals Internet of Things, Cyber Security, Big Data en Artificial Intelligence. KIVI zet zich daarom in om kennis en vaardigheden op deze onderwerpgebieden zoveel mogelijk kosteloos aan KIVI-leden beschikbaar te stellen. Inschrijven voor de online cursussen is vanaf nu weer mogelijk. Je kunt kiezen uit de onderstaande onderwerpen. Klik op de link voor meer informatie over de cursus.

Heb je vragen? Stuur een mail naar academy@kivi.nl

Re-manufacturing lab Haagse Hogeschool op zoek naar opdrachten



De Haagse Hogeschool kent sinds vorig jaar een Re-manufacturing lab. Studenten van de opleidingen technische bedrijfskunde, werktuigbouwkunde, mechatronica, elektrotechniek, ICT, toegepaste wiskunde en technische natuurkunde kunnen er aan de slag met bijvoorbeeld procesanalyse, programmeren, ontwerpen, het bouwen van machines en sensoriek.
 
Het Re-manufacturing lab is op zoek naar bedrijven die remanufacturing of een andere Re-x strategie als belangrijk businessmodel hanteren, of bedrijven die hier serieus invulling aan willen gaan geven. Graag start het lab met deze bedrijven nieuwe projecten op, wat natuurlijk voor de bedrijven betekent dat een deel van het ontwikkelwerk wordt uitbesteed. 

Wil je hier meer over weten? Neem contact op met Jenny Coenen of Mirjam Zijderveld van de Haagse Hogeschool:

Lees meer over het lectoraat Smart Sustainable Manufacturing

Smart Buildings: hét event over gebouwautomatisering voor eindgebruikers door eindgebruikers op 5 oktober

Op donderdag 5 oktober vindt de 5e editie plaats van Smart Buildings: hét event over gebouwautomatisering voor eindgebruikers door eindgebruikers. Energietransitie is een onderwerp waar alle eindgebruikers mee bezig zijn. Wat zijn nu bewezen projecten? Wat is de visie van leveranciers/fabrikanten? En hoe is dit te realiseren? 

Bezoekers kunnen zelf hun programma samenstellen waarbij alles draait om kennisoverdracht. Je hebt de keuze uit bijna 300 presentaties, waaronder praktijkcases van o.a. ASML, Martini Ziekenhuis, Universiteit Utrecht, Rabobank, AFAS, Schiphol en Provincie Zuid-Holland. 

Smart Buildings wordt eens in de twee jaar georganiseerd door Building G100; een eindgebruikersplatform waar 300 professionals bij aangesloten zijn die zich bezighouden met beheer/management/onderhoud van gebouwautomatiseringssystemen.

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.SmartBuildings.nl.

Richtlijnen voor veiligheidsrisico’s



De Governance Code voor Veiligheid in de Bouw (GCVB) vraagt structureel aandacht voor een top 5 van veiligheidsrisico’s in de Bouw: aanrijdgevaar, vallen van hoogte, elektrisering, hijsen en transport van bouwdelen en materialen en gevaarlijke stoffen. Voor deze vijf veiligheidsrisico’s wordt een set middelen uitgewerkt die werken op een bouwplaats veiliger maken en de veiligheidscultuur verbeteren. Voor ‘aanrijdgevaar’ was deze set middelen er al, nu is er ook een set voor ‘vallen van hoogte’. 

Kijk voor de set middelen ‘Vallen van hoogte’ op de website gc-veiligheid.nl.

KIVI heeft de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) mede opgesteld en ondertekend. Lees meer op onze website.       


- vacature- 


MANAGER ENGINEERING

Heb jij passie voor techniek en wil je onderdeel zijn van de wereldwijde energietransitie? Word dan Manager Engineering bij Strukton Power. Als Manager Engineering ben je primair verantwoordelijk voor de aansturing en output van de afdeling Engineering. Waarbij je zorgdraagt dat raakvlakken tussen objecten/systemen onderling en met stakeholders goed beheerst worden. Dankzij jouw inzet ben je in staat om de kwaliteit en maakbaarheid van hoogspanningsprojecten te waarborgen. Je bent de technische stem richting andere stakeholders en werkt nauw samen met Projectmanagers om de technische roadmap te plannen en uit te voeren.

Solliciteer nu >>

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, kijk op deze website>>

KIVI-activiteitenkalender

14 september
Bezoek Amaliahaven Rotterdam

14 september
Techcafé | Contaminatie in de Hightech

15 september
CWTe 6G Symposium Beyond-5G project MyWave

15 september
Bedrijfsbezoek Eurosort sorteersystemen

18 september
Annual Engineering Scientific Meeting

19 september
Tata Steel Nederland onderweg naar Groen Staal

20 t/m 21 september
Excursiereis naar België

20 september
Prince Kunststof Infra – Bedrijfsbezoek en lezing innovatie van hoogwaardige spuitgiet verbindingsstukken

20 september
Seminar: Elektriciteitsnet nu en in de toekomst 

Start 21 september
Cursus Defensie voor Ingenieurs 2023-2024

21 september
Excursie: C3 Living Rotterdam

21 september
Minicongres Predictive Maintenance & Algemene Ledenvergadering 2023

21 september
Lezing: Opportunities and dilemmas in the energy transition

Meer activiteiten
Bekijk de Activiteitenkalender

Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Bekijk hier alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2023 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief