De Amerikaanse Startup Form Energy heeft $ 450 mln. groeigeld opgehaald (Series E) voor de bouw van een eerste serieuze fabriek. Het eerste exemplaar van Form’s watergebaseerde ijzer-luchtaccu komt niet – zoals hieronder aangekondigd – in 2023 maar een jaar later in bedrijf, zegt CEO Mateo Jaramillo bij Canary Media. Hieronder het oorspronkelijke bericht over Form Energy van 20 mei 2020.
Bron Form Energy door Thijs ten Brinck · 05 okt 2022
Opnieuw relevant: 22 juli 2021 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 20 mei 2020
De aap is uit de mouw. De mysterieuze nieuwe accutechniek van Form Energy betreft roestend ijzer. Dat verklapte de Startup ter promotie van een nieuwe financieringsronde.
Een ijzerluchtaccu is niets nieuws en wat Form anders doet dan voorgaande pogingen blijft onbenoemd.
Nog steeds een mysterie dus hoe (en of) Form Energy met dit concept een doorbraak in energieopslag gaat forceren.
Staalproducent en ijzerspecialist ArcelorMittal had in ieder geval genoeg vertrouwen in de Startup om voor $25 mln in te stappen. Hieronder het oorspronkelijke bericht over Form van 20 mei 2020.
Energiebedrijf Great River Energy heeft een accu met een opslagcapaciteit van 150 megawattuur (MWh) besteld bij de Amerikaanse Startup Form Energy, voor installatie in Cambridge Minnesota. In 2023 moet de accu in bedrijf zijn.
Bijzonder laag vermogen
Het opvallende aan de deal tussen Great River Energy en Form Energy is de verhouding tussen de te leveren opslagcapaciteit (150 MWh) en het maximale vermogen van slechts 1 megawatt (MW).
Bij grote lithiumionaccu's zoals de bekende Big Batteryin Zuid-Australië liggen vermogen en capaciteit veel dichter bij elkaar.
Tesla’s Big Battery heeft een vermogen van 100 MW en een capaciteit van 129 MWh en is dus na 1 uur en 17 minuten op vol vermogen leeg. De accu van Form Energy houdt het op vol vermogen liefst 6 dagen en 6 uur vol.
Concurrerend op vermogen, spotgoedkoop qua opslagcapaciteit
Met lithiumaccu’s is het ook mogelijk om lang op laag vermogen te draaien. Technisch is Tesla’s Big Battery in staat om 129 uur achtereen 1 MW te leveren. Economisch kan dat echter niet uit.
Lithiumaccu’s moeten het hebben van relatief korte sprintjes op vol vermogen wanneer elektriciteitsprijzen hoog zijn.
Form Energy zit op een ander spoor.
Water en lucht
De Startup beschrijft zijn technologie als een aqueous air battery system. Wat dat betekent, is voor mij nog een raadsel, maar goedkoop moet het zijn.
Mateo Jaramillo, CEO van Form Energy, spreekt tegen Greentech Media de verwachting uit op ‘dollar per kilowatt basis’ te kunnen concurreren met de inmiddels toch ook al knap betaalbare lithiumaccutechniek.
Dat is nogal een claim. Bij de genoemde verhouding tussen vermogen en opslagcapaciteit zou de capaciteit dan bijzonder goedkoop zijn.
Aan de andere kant, hoogstwaarschijnlijk duurt het nog langer om de accu te laden dan de 6 dagen die het duurt om hem leeg te trekken.
Cycli van 2 weken maken 150 MWh van deze opslag, dus sowieso veel minder bruikbaar dan 150 MWh aan lithiumaccu’s.
We gaan het zien, slag om de arm tot 2023
Omdat er nog zo weinig over de Startup bekend is, ligt te mooi om waar te zijn op het puntje van mijn tong.
Aan de andere kant zijn CEO Jaramillo (7 jaar Tesla, waarvan 2 jaar baas bij Tesla Energy), MIT-prof en mede-oprichter Yet-Ming Chiang en de overige oprichters prominenten uit de wereld van energieopslag, die een reputatie te verliezen hebben.
Dit team heeft bovendien al investeerders als Macquarie, Breakthrough, Enel en Saudi Aramco overtuigd tientallen miljoenen te kopen.