Het plan voor CO2 neutrale energievoorziening voor Nederland in 2050 is op 1 december gepresenteerd op het KIVI-jaarcongres 2020. De conclusie is dat het plan haalbaar en betaalbaar is.

Energieplan EnergyNL2050

Het team van de afdeling elektrotechniek van het KIVI is al gedurende een aantal jaren jaar bezig geweest om een plan op te stellen voor de Nederlandse energievoorziening in 2050, waarbij het uitgangspunt is zoveel mogelijk zelf onze energie opwekken met alleen wind en zon. In het huidige plan (EnergyNL2050) blijkt het mogelijk om overgrote deel (85%) van de nodige energie zelf op te wekken. Dit alles zonder te grote eisen te stellen aan het landschap en de natuur.

Haalbaar en Betaalbaar

Het plan is doorgerekend met uitgebreide simulaties met gebruikmaking van tijdreeksen voor vraag, aanbod en weercondities. Er is hiermee aangetoond dat de CO2 vrije energievoorziening in 2050 "Haalbaar" en "Betaalbaar" is. Dit is inclusief back-up met behulp van waterstof-opslag voor periodes met weinig wind en zon. De basis van het plan is een stevig vermogen aan PV (op land) en windenergie, voornamelijk op zee. Dat er voor wind op zee veel opties zijn is ons uitgebreid vertelt door Jasper Vis van TenneT.

KIVI Jaarcongres 2020

Het plan is met succes gepresenteerd door Eric Persoon en Koen Huizer op het KIVI-jaarcongres 2020.  Voor een gedetailleerde beschrijving kijk op de KIVI-website https://www.kivi.nl/energieplan. Bijbehorende informatie is ook te vinden op de website van de afdeling elektrotechniek en het KIVI-jaarcongres, waarook de online presentaties zijn terug te kijken (Youtube).