Als er een ramp of ongeval is gebeurd waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn, kan het specialistisch bijstandsteam USAR.NL worden ingezet. In binnen- en buitenland. Onder de moeilijkste omstandigheden voeren USAR-medewerkers zoek- en reddingsoperaties uit. USAR.NL kan binnen 4 uur in Nederland inzetbaar zijn en in het buitenland binnen 24 uur.

Het USAR-team heeft vier reddingsgroepen (SAR group), een staf- en ondersteuningsgroep (Staff and Support group) en een commandogroep (Command Group). De organisatie is multidisciplinair samengesteld en bestaat uit zoek- en reddingspersoneel, verpleegkundigen en artsen, speurhondengeleiders, bouwkundigen, ondersteunend personeel en leidinggevenden. USAR.NL telt bij een inzet zo’n 61 medewerkers. Hiervoor kan geput worden uit een personeelsbestand van ca. 145 medewerkers.

Tijdens een lezing op 5 maart in het KIVI gebouw zal de organisatie alles vertellen over haar werkzaamheden, de uitdagingen, de successen en daarbij tevens ingaan op het feit dat USAR.NL geclassificeerd is bij de Verenigde Naties als 'heavy team'.In de praktijk betekent dit dat USAR.NL inzetbaar is op zware en complexe reddingsoperaties. USAR is hiermee een groep mensen waar persoonlijke gedrevenheid en technische hulpmiddelen essentiële componenten zijn in het bereiken van de doelstelling: mensen helpen bij extreme omstandigheden.

De lezing start om 19 uur; tussen 18.00 - 19.00 uur bestaat de mogelijkheid om - tegen een vergoeding van 15 Euro - een broodmaaltijd te gebruiken.

Programma

 -  uur Broodmaaltijd - optioneel
 -  uur Ontvangst
 -  uur Lezing
 -  uur Napraten / borrel