De werkgroep “Politiek en DV techniek” analyseert actuele politieke ontwikkelingen in de defensiesector. Zij levert onafhankelijke feiten en duiding vanuit de technologische kennis en ervaring van ingenieurs.

De werkgroep heeft onderstaande observatie over de Vervanging en Modernisering van de Chinook helikopters zoals aangegeven in een Kamerbrief van 26 oktober 2017. Deze zijn opgesteld op basis van openbaar beschikbare stukken en kennis en ervaring op het gebied van defensie- technologie. De opmerkingen en daarop gebaseerde vragen betreffen uitsluitend technologische of daarmee verband houdende aspecten.

Lier-installatie (pag. 2)
Vanuit technisch en operationeel oogpunt wekt het verwondering dat de 14 nieuwe toestellen niet worden uitgerust met een hijsinstallatie en er daardoor toch weer verschillende Nederlandse uitvoeringen zijn. De ervaring leert dat een dergelijke installatie vaak wordt ingezet. Zeker een grote helikopter als de Chinook kan immers niet altijd landen.
Als er toch veel vraag naar een hijsinstallatie blijkt te zijn leidt dit tot regelmatige ombouw en kannibalisatie. Dat zou juist voorkomen moeten worden.
Mogelijk was de beslissing destijds om de nieuwe Chinooks niet met lieren uit te rusten in enige mate gedreven door budgetbeperkingen.

 

_____________________________
Den Haag, 10 november 2017
Meer informatie over de werkgroep Politiek en Defensietechniek vindt u via deze link.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de werkgroep via E: politiektechniek@kividv.nl 
Wilt u de commentaren en adviezen van de werkgroep per email ontvangen? Meldt u dan aan voor onze mailinglist.
Disclaimer: De gegeven feiten en meningen zijn gebaseerd op open bronnen en op de kennis en ervaring van werkgroep leden. 
Dit is geen officieel standpunt van KIVI. De vereniging aanvaard geen aansprakelijkheid voor hetgeen door de werkgroep of haar leden naar voren is gebracht.

Foto: Ministerie van Defensie 

 

 

web stats