De Einstein Telescoop

De Einstein Telescoop wordt een geavanceerd observatorium voor de detectie en bestudering van zwaartekrachtsgolven. Deze vervormen volgens de algemene relativiteits-theorie van Albert Einstein de ruimte waar deze doorheen bewegen. Deze zwaartekrachts-golven laten ons nu op een geheel nieuwe en veelbelovende manier naar het heelal kijken.

De ondergrondse Einstein-telescoop is bedoeld om signalen uit de fase direct na de oerknal te verzamelen en de aard van extreem zware objecten zoals neutronensterren en zwarte gaten te bestuderen. Het observatorium is daarom van groot belang voor de internationale natuur en astronomie. De bouwkosten worden geraamd op 1 miljard euro en de schaalgrootte is te vergelijken met het natuurkundig onderzoek complex CERN bij Genève.

Om zwaartekrachtgolven te detecteren, meet de Einstein Telescoop lengte-veranderingen in 3 tunnels van elk 10 kilometers lang die, in de vorm van een gelijkzijdige driehoek, ongeveer 200 tot 300 meter onder de grond komen. In de tunnels schijnen laserstralen die elkaar normaal gesproken neutraliseren, tenzij er een zwaartekrachtsgolf is gepasseerd die de ruimte vervormd heeft. Het resulterende lichtsignaal vormt de vingerafdruk van een zwaartekrachtsgolf en bevat informatie over de signaalbron, bijvoorbeeld de vorming van een zwart gat of botsende neutronensterren.