Afgelopen maandagavond, 09-10-2017, waren we met een 16-tal KIVI-leden te gast bij Meditta MC te Echt. Na registratie en naar Limburgs gebruik, de koffie en vlaai, volgde de presentatie.

Jos Linssen, de manager van deze vestiging, vertelde e.e.a. over het ontstaan en de organisatie van Meditta en vervolgens de natuurkundige grondbeginselen, waar de 3 beeldvormende technieken op gebaseerd zijn. Meditta MC maakt deel uit van de holding met 300 medewerkers en bestrijkt een groot deel van Limburg. Het is een organisatie van, door en voor de huisartsen (ruim 200), om toegankelijke en doeltreffende gezondheidszorg van hoge kwaliteit te bieden. Het verzorgingsgebied omvat een groot deel van Limburg. MMC-Echt neemt de diagnostiek voor haar rekening.

Het grote voordeel van de beeldvormende technieken is dat er gedetailleerd beelden van de inwendige mens gemaakt kunnen worden, zonder dat er chirurgische ingrepen nodig zijn.

In Echt zijn aanwezig:

1. Röntgen apparatuur

Hierbij worden m.b.v. hoogspanning, tot 150.000V,elektronen in een vacuüm buis vanuit de kathode afgeschoten op een anode van o.a. wolfraam. Door botsingen met de wolfraam atomen ontstaat röntgenstraling. Afhankelijk het onderzoek kan m.b.v. de spanning de “hardheid” van de straling geregeld worden. De hoeveelheid straling, die door de patiënt heen gaat, bepaald hoeveel fotonen de fosfor detector raken. Organen laten röntgen beter door dan botten. Het meer of minder oplichten van het fosfor wordt omgezet in een elektrisch signaal, dat geschikt is voor verdere beeldverwerking.

2. Magnetic Resonance Imaging scanner

Het waterstofproton is het meest voorkomende element in ons lichaam ( > 70% water ). De protonen hebben magnetische eigenschappen en draaien rond met de Larmor frequentie (42,6MHz).Door het aanbrengen van een sterk magnetisch veld, zullen de kleine magneetjes zich aanpassen aan deze veldlijnen. Door RF pulsen van 42,6MHz/Tesla, zal de spin van de protonen veranderen. Na uitschakelen van de RF bron, vallen de protonen terug naar hunoorspronkelijke positie, waarbij ze RF energie uitstralen. Een antenne detector ontvangt deze signalen, waarna m.b.v. complexe berekeningen een beeld gereconstrueerd kan worden. Protonen in vet hebben andere terugval tijden dan de protonen in water. Hierdoor kunnen 2 verschillende afbeeldingen, van hetzelfde lichaamsdeel, worden gemaakt voor een betere diagnose.

3. Echografie

Deze techniek werkt op basis van ultrasone geluidsgolven in een frequentiegebied van 2MHz (lager resolutie, betere doordringbaarheid) tot 20MHz (hogere resolutie, slechtere doordringbaarheid ). Op grensvlakken van verschillende structuren treed reflectie op. Door de hoeveelheid gereflecteerde golven en reflectie tijd hiervan te meten kan een beeld geconstrueerd worden van het te onderzoeken lichaamsdeel. Bot reflecteert veel en is als wit op het scherm te zien. Vocht reflecteert weinig en wordt donker afgebeeld.

Tevens wordt gebruik gemaakt van het Doppler effect, waardoor de snelheid van bloed door de vaten zichtbaar is te maken. Hiermee kunnen vernauwingen zichtbaar gemaakt worden.

De presentatie werd vervolgd door een rondleiding met demonstraties bij de apparatuur. Bij de MRI was o.a. de afbeelding van ’n meloen te zien, waarbij de pitten en structuren van het vruchtvlees zichtbaar waren. Tevens werden afbeeldingen getoond van een ruggenwervel met ’n verschoven tussenwervelschijf. Duidelijk was zichtbaar dat deze een zenuw afknelde. Bij opnamen van een knie was te zien dat er aan de kruisbanden e.e.a. mankeerde.

www.mmc-echt.nl/u-als-patient/mri-onderzoeken

M.b.v. het röntgenapparaat was o.a. de paperclip op de meloen goed zichtbaar. Er werden foto’s getoond van  ’n onderbeenbreuk. Vanuit de voorzijde leek de schade mee te vallen en leek het kuitbeen in takt. Echter vanuit de zijkant bleek de ernst van de schade: kuitbeen gebroken en een schuine breuk van het scheenbeen. Een operatie is noodzakelijk.

www.mmc-echt.nl/u-als-patient/rontgenfotos

Bij de echografie konden we zien hoe een schildklier onderzoek in z’n werk ging. Met alleen opnamen aan de voorzijde was ’n zwarte vlek zichtbaar (!). Door de transducer te verplaatsen was te zien dat de eerdere zwarte plek, deel van een ader is. Ook werden de verschillen in bloedsnelheid zichtbaar gemaakt in blauwe en rode kleuren.

http://www.mmc-echt.nl/u-als-patient/echografie/

Door ’n technicus van Unica het e.e.a. verteld over de klimaatbeheersing in het gebouw. Het verwarmen gebeurt voor een groot deel van de energie die nodig is om de ca. 800 liter helium van de supergeleidende magneet van de MRI op enkele graden Kelvin te houden.

We hebben gezien, dat voor het maken van ’n foto is meer nodig dan ’n druk op de knop. Met de nodige kennis van het menselijk lichaam en de geavanceerde apparatuur, kunnen hoogwaardige diagnostische afbeeldingen worden gemaakt, zodat ’n radioloog de juiste diagnose kan stellen.

Tot slot wil ik namens KIVI afd. Noord- en Midden Limburg, Jos Linssen en de deskundige en enthousiaste medewerksters van harte bedanken voor de boeiende avond.

Wim Maas,

Bestuurslid Noord- en Midden- Limburg

www.kivi.nl

 

Programma

 -  uur Ontvangst en registratie met koffie en vlaai
 -  uur Inleiding en presentatie van de diagnose apparatuur
 -  uur Rondleiding en demonstraties van de geavanceerde apparatuur
 -  uur Gelegenheid tot stellen van vragen en napraten