Op woensdag 20 maart werd het KIVI N-H ontvangen bij het zonnepanelen bedrijf ENERGYRA; een state of the art bedrijf waar zonnepanelen in het hoogste kwaliteitssegment geproduceerd gaan worden  en concurrerend zijn met  panelen uit CHINA of Verre Oosten.

Na de incheck van de 20 deelnemers was er ontvangst met koffie en thee van 13.30 tot 14.00 hr.

Om 14.00 hr werden de deelnemers bijgepraat over de historie en het waarom een high tech bedrijf was neergestreken in West Knollendam. Op gepassioneerde wijze legde managing director DANIEL KUIJK uit hoe van een idee op een bierviltje er een grootschalig project ontstond waar komende mei de eerste zonnepanelen van een volledig geautomatiseerde fabricage band moeten gaan rollen met een uiteindelijk streef getal van 100.000 panelen per jaar in een volcontinue 5 shift 24/7 proces. Een tweede productie lijn behoort tot de mogelijkheden omdat de fabricage hal daar op ingericht is.

Het project dat in 2013 als werkgelegenheid idee geboren was, werd mede door steun van o.a. ECN-Petten en de RABO bank een groot “project” om zonnepanelen van de hoogste kwaliteit in NEDERLAND te gaan vervaardigen. De lokatie keuze West Knollendam was ideaal vanwege de mogelijkheid om voldoende elektriciteit aangeleverd te krijgen en er was ruimte voor een grote  productie hal, de aan en afvoer over de weg was goed en de luchthaven Schiphol nabij.

COO van ENERGYRA Erik Eikelboom legde in een technisch diepgaand maar helder betoog uit waarom het mogelijk is om onderscheidend te zijn van andere panelen fabrikanten door een gebruikte speciale lijmtechniek welke ontwikkeld was bij ECN. Hoewel de panelen in West Knollendam vervaardigd en geassembleerd worden, komen de electrische kabels en STAUBLI MC 4 connectors uit Zwitserland, de zonnecellen uit Taiwan en de speciale (geheime) folie uit het zuiden van het land. Het fabricageproces is zonder patenten omdat ENERGYRA denkt voldoende voorsprong te hebben op de concurrentie om alles zo ”open” te doen als hoe het nu gebeurt; er zijn wel patenten op de folie en het full continue ”bak proces” in de maak.

Omdat de ENERGYRA panelen geen solderingen hebben om de stroom te geleiden kunnen ze 300 Watt afgeven met een levensduur van tenminste 30 jaar. Hierdoor zijn de panelen concurrerend met die uit het verre oosten.

Tijdens de rondleiding werden de logistieke planning van aanlevering van glas platen uit Duitsland, zonnecellen uit TAIWAN, folie uit het zuiden van NL en stekkers uit Zwitserland toegelicht.

De fabricage lijn in de overdruk hal was indrukwekkend en hoewel er alleen kleine test fabricages plaats vonden konden de deelnemers zien wat hier tot stand is gekomen. De echte productie wordt komende maand mei opgestart en bij ENERGYRA is men door hun hoge kwaliteit inkoop en goede proces beheersing er zeker van dat er minder dan 1 % uitval zal zijn.

De vele vragen maakten dat alle bezoekers veel informatie hadden opgedaan en ENERGYRA ook bedenk punten had gekregen; om 16.30 namen we afscheid.

ENERGYRA een bedrijf om te blijven volgen en we gaan als de produktie volledig draait hier nog een keer terug komen om te zien in hoeverre de doelstellingen gehaald werden.

Programma

 -  uur Ontvangst
 -  uur Presentatie door de heer R. Kolner
 -  uur Rondleiding door fabricagehal in drie groepen
 -  uur Einde Excursie