Op 11 mei organiseerde KIVI Sports Engineering een bijeenkomst bij Sportcentrum Papendal met onderwerp “innovatie van voeding in de (top)sport”.
Om prestaties in de sport te verbeteren denkt iedereen aan beter trainen en betere sportmaterialen. De factor voeding mag echter niet vergeten worden. Bewezen is dat voeding een essentiële rol speelt in zowel het bereiken van een effectievere training als ook betere prestaties. Voeding moet afgestemd worden op de type inspanning (duur, explosief, kracht, coördinatie, etc) maar ook op de persoon. Maar daarnaast is het belangrijk dat het vooral ook lekker is, want anders haken de atleten af.

De chef kok van het Topsportrestaurant Erik te Velthuis liet ons daarom meegenieten van zijn resultaten om verantwoorde voeding te ontwikkelen voor diverse fasen in de sport die ook zeer smakelijk zijn. Daarnaast kregen we een inkijkje in de sportfaciliteiten die allemaal op Papendal de laatste jaren (soms zelfs dit jaar) zijn neergezet om alle (ook aanstaande) toppers een uitstekende ondersteuning te geven in hun training, met hier een daar ook een blik op deze toppers.

Vervolgens gaven respectievelijk Anja van Geel (coördinator sport diëtiek) en Jeroen Wouters (programmamanager voeding) een lezing over de dagelijkse praktijk van en het onderzoek naar voeding in de sport op Papendal. De samenwerking met de (technische) Universiteit van Wageningen is daarbij heel belangrijk.

Zo werd door Anja beschreven hoe de diëtiek in opbouw van basisvoeding, specifieke voeding (sport en training-specifiek) en supplementen in elkaar zit, maar ook hoe die op Papendal middels een innovatieve app en kassasysteem gemonitord kan worden. Met name de begeleiding van opkomend talent is hierin heel belangrijk om voedingsbewuste atleten te creëren.

Daarna gaf Jeroen inzicht in de bredere ontwikkelingen rondom voeding voor topprestaties, voor sporters en ook andere doelgroepen, zoals onder meer vanuit het kenniscentrum Eat2Move en ook het kennis- en bedrijven cluster FoodValley wordt gefaciliteerd.

Al met al een inhoudelijk interessante en smakelijke bijeenkomst!

Programma

 -  uur Ontvangst bij receptie Hotel Papendal
 -  uur Start rondleiding Sportcentrum Papendal
 -  uur Presentatie gezonde voeding + proeverij in topsportrestaurant (door Erik te Velthuis)
 -  uur Presentatie Jeroen Wouters (Innovatie-manager Sport en Voeding)
 -  uur Presentatie Anja van Geel (Sportdiëtiste)