Het bestuur van de KIVI afdeling Telecommunicatie nodigde u uit voor het bijwonen van een online lezing:

Snelle ontwikkelingen in de basisinfrastructuur van mobiele netwerken:

Van Traditional-RAN naar Open-RAN: 

 

Diverse sprekers hebben de ontwikkelingen in Radio Access Networks, zijnde basisinfrastructuur voor 5G mobiele netwerken, uit een gezet.

Open RAN transformeert telecommunicatie en versnelt innovatie in het RAN-domein door interoperabele producten en oplossingen te creëren van meerdere leveranciers op een netwerk van een operator.

Open RAN kan niet alleen innovatie en flexibiliteit stimuleren om nieuwe technologieën te integreren, maar het kan ook netwerkmodernisering en kostenreductie ondersteunen.

Op deze bijeenkomst is het proces van traditionele RAN naar de Open RAN met de meest opwindende Open RAN-initiatieven en -implementaties aangegeven en is dieper ingegaan op de vooruitgang in het Open RAN-ecosysteem.

In de afgelopen jaren is vanuit mobiele operators steeds meer druk gelegd op multi-vendor oplossingen en te kijken naar open source methodes.

Traditionele leveranciers leveren complete systemen, maar wel tegen een bepaald prijsniveau. De gedachte is om veel meer gestandaardiseerde IT hardware te gebruiken en functies in software te implementeren. Veel grote IT partijen zijn gestapt in de OpenRAN initiatieven. Bijvoorbeeld Rakuten is zelf een ‘greenfield’ mobiele operator, die een complete OpenRAN oplossing heeft ontwikkeld, die ze nu ook aan andere operators aanbieden.

In Nederland is door Vodafone en NEC afgelopen oktober een test gedaan met OpenRAN, in Engeland gaat zij in rurale gebieden OpenRAN oplossingen al daadwerkelijk uitrollen.

Diverse sprekers hebben de ontwikkelingen in de basisinfrastructuur RAN voor Mobiele netwerken en wat dit kan betekenen voor netwerken de komende jaren uiteengezet. De gedetailleerde opbouw van de basis infrastructuur RAN is beschreven in de bijlage (onder Tab: Documenten).

De online lezingen zijn terug te zien via youtube. De lezingen beginnen na 09:30 min.:

Sprekers:

1ste Spreker:
 

Eildert van Dijken

Eildert van Dijken  Principal Consultant and Mobile Expert
Eildert van Dijken is al zijn hele professionele leven bezig met mobiele communicatie en de bouw van radionetwerken. Bij Strict volgt hij de laatste ontwikkelingen op 5G, Private netwerken en OpenRAN op de voet. Hij is als technisch trainer jaren actief geweest en ook bij Strict Academy is volop betrokken bij de opleiding van trainees en scholing van medewerkers. Daarnaast publiceert hij regelmatig artikelen over de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.
Artikel van Eildert: https://issuu.com/magentapublishing/docs/2020_tbm_1_def/18 En deze: https://www.computable.nl/artikel/opinie/mobility/7052954/1509029/opent-5g-wel-de-deur-naar-hoge-beschikbaarheid.html

Eildert zal ingaan op de opbouw, architectuur en ontwikkelingen van traditional RAN naar OpenRan, zowel voor toepassingen outdoor als indoor.

2de Spreker:
 

Jeroen Buijs
Head of Solutions Ericsson Netherlands

Jeroen zal ingaan op de basisinfrastructuur van mobiele netwerken en werking van de diverse onderdelen, als mede de ontwikkeling naar toepassen van 5G

3de Spreker:
 

Jan Willem Wallenburg,
Solution Manager at Ericsson Netherlands

Jan Willem zal de functie het Radio Access Network uit een zetten, deze functie omvat de digitale (Ethernet/IP) gegevens, die het van het backhaul network krijgt aangeboden, om te zetten naar een gemoduleerd signaal wat over de radio kan worden getransporteerd. Ook in het RAN zien we dezelfde ontwikkelingen als in computer, storage en network: disaggregatie en open.

4de Spreker:
 

Bernard Schep, Pluribus Networks - EMEA
Regional Sales Manager

Bernard Schep is na zijn opleiding tot agrarische bedrijfskundige midden jaren tachtig aan de slag gegaan in de commercie van de ontluikende ICT industrie bij Repko/ Triple P, een van de eerste systems integrators. In 1996 is hij overgestapt naar het snel groeiende data networking divisie van Lucent in een Europese sales support rol. Inmiddels is Bernard een veteraan van de networking industrie met ruime technische, commerciële en management ervaring bij startups als ArrowPoint, Foundry en A10 Networks. Momenteel is Bernard regional sales manager Western Europe bij Open Networking Network Operating System ontwikkelaar Pluribus Networks. Pluribus maakt het mogelijk om end-to-end geautomatiseerde netwerk diensten te bouwen op open hardware van bare metal of white box switch/router fabrikanten zoals Dell, EdgeCore en Celestica.

In de presentatie zal Bernard Schep het landschap van open network software en hardware leveranciers en verschillende succesvolle implementaties schetsen.
Ook zal hij ingaan op de rol van samenwerkingsinitiatieven, zoals het Open Compute Project OCP en het Telecom Infra Project TIP.

Bruikbare links:

De Open RAN-beweging verandert fundamenteel de manier waarop radiotoegangsnetwerken worden ontworpen en geïmplementeerd,
een disruptie creëren, die zowel de kosten verlaagt, als de innovatie verhoogt:

Programma

 -  uur Opening en introductie door Dick van Marle KIVI -Telecom (moderator)
 -  uur 1e Spreker Eildert van Dijken Eildert van Dijken Strict Principal Consultant and Mobile Expert
 -  uur 2e spreker Jeroen Buijs Head of Solutions Ericsson Netherlands
 -  uur 3e spreker Jan Willem Wallenburg, Radio expert Ericsson
 -  uur 4e Spreker Bernard Schep - Regional Sales Manager - Northern Europe Ericsson
 -  uur Beantwoorden vragen uit de chat