View this email in your browser

Jaarcongres 2024: Blik op de toekomst

 
Miguel DelcourNa de goedbezochte en door deelnemers zeer gewaardeerde Geotechniekdag van afgelopen donderdag, kijken wij uit naar ons volgende grote evenement, het KIVI Jaarcongres op 13 maart tijdens de Dag van de Ingenieur! We richten ons tijdens dit Jaarcongres op de toekomst. Welke bijdragen gaan ingenieurs leveren aan de transities van morgen? Welke uitdagingen nemen die transities met zich mee? En welke antwoorden moeten ingenieurs hier op vinden? Kom op deze dag naar De Haagse Hogeschool en luister naar keynotes en lezingen, volg workshops en discussies, ontmoet oude bekenden en nieuwe vakgenoten en praat mee! Of geniet gewoon van een interessante, leuke dag! Verzeker jezelf alvast van een plekje, inschrijven is mogelijk via onze website. Uiteraard gratis toegang voor leden van KIVI!

Tijdens deze dag reiken wij voor de tiende keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit. We zoeken nog steeds kandidaten die in aanmerking komen voor deze prestigieuze award en de titel ‘Ingenieur van het Jaar’. Jonge of oudere ingenieurs, uit allerlei vakgebieden, met of zonder Nederlands paspoort (maar wel werkzaam in Nederland). Inspirerende professionals die nieuwe kansen herkennen en weten hoe ze innovatieve concepten moeten implementeren en lanceren. Met zakelijk inzicht, ambitie en lef. Help mee om deze uitblinkers een podium te geven! Nomineren kan via het formulier op www.prinsfrisoingenieursprijs.nl. Wil je bij de feestelijke uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs zijn op 13 maart? Meld je dan aan via deze pagina.

Tot ziens op de Dag van de Ingenieur!

Miguel Delcour, Directeur KIVI

Geotechniek boegbeeld Adriaan van Seters benoemd tot KIVI-erelid


Adriaan van Seters, manager of geotechnical engineering bij Fugro, is op donderdag 16 november benoemd tot erelid van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Jacolien Eijer-de Jong, president van KIVI, reikte het erelidmaatschap aan hem uit tijdens de Geotechniekdag in Amersfoort. Adriaan ontvangt het erelidmaatschap als erkenning voor zijn vele verdiensten voor de geotechniek in Nederland.
 
Lees meer in dit nieuwsbericht

Kom naar de Nieuwjaarsbijeenkomst van KIVI op 9 januari 2024

Kom op 9 januari naar Den Haag voor de traditionele KIVI-nieuwjaarsbijeenkomst! Wij ontvangen je graag vanaf 16.30u om terug te kijken op 2023 en te toosten op 2024!

Registreer je nu via onze website.

KIVI Jaarcongres 2024: Engineering the FutureHeb je een passie voor techniek, ben je geïnteresseerd in de laatste ontwikkelingen, wil je je laten inspireren en/of gewoon een leuke, onderhoudende dag hebben? Kom dan naar het KIVI Jaarcongres op woensdag 13 maart op De Haagse Hogeschool!

'Engineering the Future'

Het KIVI Jaarcongres is een mooie gelegenheid om geïnformeerd te worden over relevante technische ontwikkelingen, je netwerk uit te breiden en oude bekenden te ontmoeten. Arnold Groot is dagvoorzitter. David Abbink, hoogleraar Human-Robot Interaction aan de TU Delft, verzorgt de eerste keynote over robotica en de uitdagingen voor de toekomst. Lotte Krabbenborg, hoogleraar Public Participation in Science and Technology aan de Radboud Universiteit, gaat tijdens haar keynote in op de weerstand die technologische vernieuwing op kan roepen in de maatschappij en hoe we hiermee moeten omgaan. Over deze onderwerpen en meer vakspecifieke visies op de toekomst wordt gedurende de dag ook gesproken in verschillende parallelsessies met interessante lezingen, workshops en discussies.

Kijk snel op onze website voor het volledige programma en meld je aan! 

Webinar 'Veiligheid in de bouw begint al in de ontwerpfase' op 29 november


De KIVI-afdeling Bouw organiseert i.s.m. de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) op woensdag 29 november een speciaal webinar voor ingenieurs, architecten en constructeurs over Veiligheid in Aanbesteding en de Safety Culture Ladder.

In de bouw gebeuren nog steeds veel ernstige ongelukken. Een groot aantal ongelukken en bouwfouten kan worden voorkomen door goede regie, communicatie en alertheid. Als we bewuster omgaan met veiligheid en veilig werken verankeren in onze werkcultuur, in alle fases van het bouwproces, kunnen we het aantal ongelukken en bouwfouten verminderen gedurende de gehele levenscyclus van een bouwwerk.

Veiligheid in de bouw begint dus al in de voorbereidings- en ontwerpfase en vraagt afstemming en borging gedurende het gehele proces. Het bouwwerk moet veilig te bouwen, te gebruiken, te onderhouden en te slopen zijn. Hoe we dat als bouwsector willen bereiken, hoor je in het webinar op 29 november. 

Sprekers zijn Arjan Klem, bestuurslid KIVI Bouw en senior engineer bij Octatube, Marc Jonkman, KIVI en Kerngroeplid GCVB, en Dea Snoeijer, projectmanagement ViA GCVB en schakelfunctie beleid-uitvoering bij Rijksvastgoedbedrijf. Na de presentaties is er volop ruimte voor het stellen van vragen.

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op onze website

Informatieavond Technische (post-)bacheloropleidingen Hogeschool Utrecht op 30 november Wil je jezelf ontwikkelen tot een technische professional? Meld je dan aan voor het evenement 'Kennismaken op locatie' van de Hogeschool Utrecht op donderdag 30 november! 

Tijdens deze avond maak je kennis met diverse technische (post-)bacheloropleidingen en cursussen op het gebied van inspectie en keuring, materialen, lastechniek, onderhoud, asset management, energietransitie, geodata, conditiemeting, railtechniek en erfgoed. Je krijgt uitleg over de programma's van de opleidingen en antwoord op je vragen. 
 
Bekijk het aanbod van technische opleidingen en schrijf je in voor de opleiding(en) waarover je meer informatie wilt ontvangen op deze informatieavond via deze website.

  • Datum: 30 november 2023  
  • Tijd: 18:30 – 20:00  
  • Locatie: Koningsbergerstraat 9 in Utrecht (Domstad)  

Uitnodiging ITXperience day Open Universiteit en KIVI op 25 november


KIVI organiseert samen met de Open Universiteit op zaterdag 25 november een inspirerend ITXperience event in Den Bosch.
 
Tanja Vos, hoogleraar Software Engineering bij de Open Universiteit én bij de Polytechnic University of Valencia verzorgt de plenaire keynote over een radicaal nieuwe methode van Software Testing.
 
Je kunt deelnemen aan parallelsessies, waaronder een op het snijvlak van Informaticatoepassingen / AI en Duurzaamheid. Er zijn ook lezingen op het gebied van o.a. Design Science, Mens & Techniek in Accounting, lunchpauze-activiteiten met Deepfake en augmented reality demo's, informatiesessies van de verschillende informatica- en informatiekunde-opleidingen van de Open Universiteit, en nog een plenaire sessie door bedrijfspartner Valcon. De dag wordt afgesloten met een gezellige borrel.
 
Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze website.

Masterclass Industriële productieoplossingen bij Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing op 29 novemberHet Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing van de Universiteit Twente (FIP-AM@UT) is een innovatiecentrum dat industriële bedrijven helpt met productieoplossingen. FIP-AM@UT zet zich in voor de vooruitgang van de maakindustrie door middel van toegepast onderzoek, technisch advies en projectontwikkeling. 

Fraunhofer Instituut organiseert i.s.m. KIVI een exclusieve Masterclass over Industriële Productieoplossingen op woensdag 29 november van 14.00 -17.00u. Tijdens deze Masterclass zullen toonaangevende onderzoekers en professionals van het Fraunhofer Instituut diepgaande inzichten delen in industriële productieoplossingen.

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op onze website.

Lunchwebinar Plasma Technology in Circular Economy Theme op 7 december


KIVI Regio Limburg organiseert op donderdag 7 december het lunchwebinar Plasma Technology in Circular Economy Theme, over plasmatechnologie als sleuteltechnologie voor een duurzame en koolstofneutrale chemische industrie. Spreker is Hans Linden, Senior Project Manager / Business Development Plasma technology bij TNO.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze website.

Seminar Technologie op de fiets op 30 november

De fiets speelt een steeds belangrijkere rol in diverse maatschappelijke opgaven, zoals gezondheid, woningbouw, klimaat, energietransitie en uiteraard bereikbaarheid. Technologie op de fiets biedt kansen om het comfort en de veiligheid voor fietsers te verbeteren.

KIVI Verkeer en Vervoer organiseert op donderdag 30 november van 16.00 - 20.30u een seminar waarin verschillende sprekers technologie op de fiets vanuit vier perspectieven benaderen; de rijksoverheid, de wetenschap, de fietsindustrie en vanuit een gemeente. Locatie is testcenter De Fietser in Ede, waar je wordt geïnspireerd door de nieuwste modellen van bekende innovatieve merken. Op de langste indoor testbaan van Europa staan ruim 200 fietsen voor je klaar. 

Kijk voor meer informatie over het seminar en om je aan te melden op onze website.

Conferentie Level(s): Een gemeenschappelijk EU-kader van kernindicatoren voor de duurzaamheid van kantoorgebouwen en woningen op 13 december


DG Environment van de Europese Commissie organiseert op 13 december een (Engelstalige) online conferentie over Level(s): Een gemeenschappelijk EU-kader van kernindicatoren voor de duurzaamheid van kantoorgebouwen en woningen. Level(s) is een beoordelings- en rapportage-instrument dat kan worden toegepast op elke fase van de levenscyclus van een gebouw. Het helpt bouwprofessionals, investeerders en beleidsmakers bij de transitie van de gebouwde omgeving naar een duurzame en circulaire omgeving. Tijdens de conferentie wordt ingegaan op:
  • Hoe Level(s) werkt en hoe het kan worden toegepast in elke fase van de levenscyclus van een gebouw om duurzaamheid te beoordelen en te bewaken.
  • Hoe Level(s) helpt om bouwpraktijken af te stemmen op EU-beleid.
  • Hoe het e-Learning-programma je voorbereidt op het gebruik van niveau(s) in je werkomgeving.
  • Hoe de berekenings- en beoordelingstool (CAT) het gemakkelijker maakt om je duurzaamheidsprestatiebeoordelingen in te vullen.
Registeren is mogelijk via deze website

Meld jouw favoriete ingenieur aan voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2024KIVI is trots om volgend jaar weer de Prins Friso Ingenieursprijs uit te mogen reiken. Deze prestigieuze prijs, inclusief titel Ingenieur van het Jaar, wordt jaarlijks toegekend aan een ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. Ken jij een uitblinker die een podium verdient? Nomineer hem/haar dan voor de Prins Friso Ingenieursprijs!
 
Uit de aanmeldingen worden drie finalisten geselecteerd. De vakjury kiest de uiteindelijke winnaar. Ook is er een publieksprijs die op basis van een online stemming wordt bepaald. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Dag van de Ingenieur op woensdag 13 maart in Den Haag waar jij ook bij kunt zijn!
 
Wil je jouw favoriete ingenieur aanmelden? Ga dan snel naar www.prinsfrisoingenieursprijs.nl.

Live Webinar: Digital Trends Unwrapped: The Tech Powering Architecture and Engineering Project Success in 2024 and Beyond on November 30


With the industries’ rapid digital transformation, driven by emerging technology, what do architecture and engineering firms need to prepare for, to be competitive in 2024 and beyond? Join us on 30th November at 2.00 pm for a live virtual panel with European industry experts to discuss the following topics:

•    How digital trends are impacting the AE sectors in Europe
•    What challenges and opportunities new technology present for the future
•    How technology can enhance your efficiency, quality, creativity, and profitability

Register now >>


- vacature - INVENTOR ENGINEER


InterDam Ridderkerk zoekt een Inventor Engineer die een sleutelrol wil spelen in de fabricage van deuren en ramen, rechtstreeks uit hun fabriek in Ridderkerk. InterDam is een wereldspeler als leverancier van hoge kwaliteit gecertificeerde brand- en explosiewerende deuren, wanden, ramen en wandbedekkingsystemen voor de offshore en onshore industrie. Met 70 medewerkers doen zij elke dag hun uiterste best om de beste oplossingen voor hun klanten te vinden. Ondernemerschap, vakmanschap, betrouwbaarheid, samenwerking en vernieuwing zijn hun kernwaarden en deze proberen ze in alles wat ze doen terug te laten komen. In de functie van Inventor Engineer word je onderdeel van het engineeringsteam binnen de productieafdeling. Dit team draagt de verantwoordelijkheid voor het gedetailleerd uitwerken van de deuren die in de eigen fabriek worden geassembleerd. 

Lees meer over de vacature en solliciteer!

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, kijk op deze website>>

KIVI-activiteitenkalender

21 t/m 23 november 2023
Vakbeurs Recycling

21 november
Lezing: Experimentele bepaling van de effectiviteit van luchtmessen in een verzinklijn

22 t/m 23 november 2023
Masterclass: IDEMC: Design Leadership and Innovation

23 november
Bedrijfbezoek Apollo Tyres Enschede

23 november
Lezingenmiddag Tunnelprojecten in breder perspectief

23 november
Webinar: Platformhopper “Aqua-Helix”: Getting to work at sea quickly, safe and comfortably

24 november
Lezing VZKC: ‘Energy Access’ in Afrika: het kan met zonne-energie!

25 november
ITXperience Day - Samenwerking KIVI en Open Unversiteit

25 november
Mangaanknollenwinning in de diepzee

27 november
Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach

28 november
Symposium: FUTURE UNDER OUR SKIN

28 november
Bedrijfbezoek DAF Company visit showing its prize winning H2 truck (vol)

29 november 
Presentatie/rondleiding Stichting NDSM-Herleeft

29 november
Webinar: Veiligheid in Aanbesteding en de Safety Culture Ladder

29 november
Masterclass: Industriële productieoplossingen bij Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing at the University of Twente (FIP-AM@UT)

29 november
Workshop: Droogtemonitoring bij waterkeringen

29 november
Lezing: Hoe houden we de Zeeuws-Vlaamse zorg gezond

30 november
Seminar Demontabel Bouwen

30 november
Seminar: Technologie op de fiets

4 december
Netwerkcafé: Nobian presenteert zijn duurzaamheidsambities

6 december
College: Hoe ontwerp je een auto? Scandinavian car design by Volvo

Meer activiteiten
Bekijk de Activiteitenkalender

Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Bekijk hier alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2023 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief