Innovatiesymposium 5e generatie luchtmacht: het oplossen van een puzzel zonder voorbeeld

Op 17 oktober 2018 heeft bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) in Amsterdam een innovatiesymposium plaats gevonden in samenwerking georganiseerd door het NLR, Koninklijk Instituut voor Ingenieurs, afdeling Defensie en Veiligheid (KIVI)  en de Koninklijke Luchtmacht. Het symposium stond onder leiding van Guido Kerbusch van het NLR.

Het symposium richtte zich op de 5e Generatie Luchtmacht. Welke uitdagingen en oplossingen zijn er te onderkennen?  Het doel was het genereren van innovatieve ideeën voor de 5th Generation Air Force, waar de KLu naar op weg is, waarbij technologie hét hulpmiddel zal zijn. Er was een breed scala aan deelnemers vanuit defensie, universiteiten en hogescholen, kennisinstituten en bedrijven. Het symposium vormde de voorbereiding voor een ontwikkelmarathon-week die van 19-23 november zal plaatsvinden. Het doel van deze ontwikkelmarathon is om een actueel probleem van de Koninklijke Luchtmacht binnen een week van een oplossing te voorzien. Het doel van dit innovatiesymposium was dit probleem identificeren.

Hiertoe kregen 12 teams van 5-7 personen bestaande uit deelnemers van defensie, studenten, kennisinstituten en bedrijven de opdracht om naar aanleiding van een korte presentatie een probleem te definiëren met daaraan gekoppeld een mogelijke oplossingsrichting. Deze problemen werden vervolgens door een selectiecommissie beoordeeld, die uiteindelijk een winnend probleem selecteerden. Het winnende team zal met externe experts voor het gedefinieerde probleem een oplossing genereren. Het hele proces stond onder leiding van Boukje Vastbinder, CEO van Noorderwind http://www.noorderwind.co/, een organisatie die als missie heeft sneller innoveren door middel van experts vanuit verschillende disciplines voor een kort periode ideeën te ontwikkelen in bruikbare, game-changing oplossingen. Deze methode wordt de SPRINT-methode genoemd. Een team van Noorderwind hielp de werkgroepen hun ideeën te formuleren in bruikbare definiëringen.

De dag werd afgetrapt met tour d’horizon over de toekomstige luchtmacht door de Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, Gen-maj Mario Verbeek. Hij vergeleek de toekomst met het oplossen van een puzzel zonder het voorbeeld van de doos en zonder randjes en dus per definitie lastig op lossen. Dit kasn niet zonder innovatie in de meest brede zin. Hiervoor is creativiteit en buiten de gebaande paden treden is noodzakelijk van elke KLu medewerker. Maar de KLu daagt ook anderen uit mee te denken en werken aan innovatieve oplossingen voor de toekomst. Daarna ging lt-kol Mike van Weelderen meer in detail in op de benodigde bouwstenen om deze toekomstige luchtmacht te realiseren. Om de creativiteit vanuit de organisatie te stimuleren krijgt elke medewerker van de KLu eind dit jaar een smartphone. Hoe dit medium te gebruiken wordt ‘learning by doing’.

Vervolgens werden teams geformeerd en na een korte kennismaking werden de 3 onderwerpen gepresenteerd.  Het eerste onderwerp werd ingeleid door Hoofd Data Science Cell van de Koninklijke Luchtmacht over de betekenis van big data voor de 5e generatie luchtmacht. Het tweede door het bedrijf Infinity Labs hoe opleiding en training effectiever en efficiënter kan door middel van Virtual Reality en Augmented Reality. Het derde onderwerp door een vertegenwoordiger 982 Squadron te Dongen over toepassing van technologie bij mission support.  Na elke presentatie kregen de werkgroepen 20 minuten om problemen en uitdagingen te identificeren en in een volzin te formuleren. Dit werd beoordeeld door een meerkoppige jury bestaande uit medewerkers van het NLR, Noorderwind, en de deelnemende bedrijven en universiteiten. De uiteindelijke winnaar werd het team met de volgende probleemstelling:.

Hoe kunnen we het identificeren van operationele, technologische ‘baas boven baas’ oplossingen vergemakkelijken door middel van de nieuwe smart phones Samsung telefoons.

Aan de oplossing wordt tijdens de ontwikkelmarathon week waarin de teamleden ondersteunt door de SPRINT-specialisten van Noorderwind in 5 dagen de oplossing gaan produceren in een bruikbaar product.

Met toestemming overgenomen uit 'Onze Luchtmacht'. Geschreven door: Tom de Bok  

Programma

 -  uur Openings speech P-CLSK (Plaatsvervangend commandant Luchtstrijdkrachten)
 -  uur Presentatie 1: 5th Gen Air Force
 -  uur Innovatie-onderwerp 1: Data Science voor Smart Operator en Smart Maintainer
 -  uur Lunch (verzorgd door NLR)
 -  uur Innovatie-onderwerp 2: 5th Gen Trainen
 -  uur Innovatie-onderwerp 3: Technology & Operational Support
 -  uur Selectie van ‘de Uitdaging’ voor de ontwikkelmarathon
 -  uur Netwerkborrel