TenneT en Gasunie hebben samen met de regionale netbeheerders in 2019 het initiatief genomen om een integrale infrastructuurverkenning 2030-2050 op te stellen waarin inzichten vanuit de energiesector, vraagontwikkeling in de industrie en bevindingen vanuit de regionale energiestrategieën (RES’en) worden meegenomen. Daarbij worden relevante stakeholders betrokken, waaronder marktpartijen. Deze infrastructuurverkenning 2030-2050 dient als leidraad voor onder andere de investeringsplannen van de netbeheerders en voor investeringen door marktpartijen.

Goed functionerende energienetten zijn essentieel voor een succesvolle energietransitie. Om het energiesysteem in de toekomst betaalbaar en betrouwbaar te houden, is systeemintegratie nodig. Dit betekent dat landelijke en lokale energiesystemen meer met elkaar verweven raken. En dat elektriciteits-, gas- en warmtesystemen nauwer gaan samenwerken. Grote veranderingen in het energiesysteem zijn nodig, vooral in de periode 2030-2050. (Hernieuwbare) elektriciteitsproducenten, energieverbruikers en netbeheerders moeten belangrijke keuzes maken over grote investeringen. Maar de onzekerheden zijn groot en investeringen kennen lange realisatietijden. Om te voorkomen dat de energietransitie vertraagt, is het van belang om investeringsrisico’s te beperken en investeringen niet onnodig uit te stellen. Daarvoor is het nodig dat de overheid, industrie, energiebedrijven en netbeheerders een gezamenlijk beeld ontwikkelen van het energiesysteem in 2050 en de weg daarnaartoe.

De Integrale infrastructuurverkenning 2030 - 2050 (II3050) analyseert scenario’s en marktontwikkelingen, om een langetermijnperspectief te kunnen geven op het toekomstige energiesysteem en de energienetten die daarbij horen.

 

Programma

De heer Gert van der Lee (Energy System Planning bij TenneT) neemt ons mee in deze studie en zal daarbij een totaalbeeld over de netconsequenties geven.

Gert van der Lee gaat in op de volgende onderdelen:

  • Doelstellingen en aanpak
  • Scenario's en uitgangspuntenvoor de energievoorziening in 2050
  • Netconsequenties van de 2050-scenario’s
  • Infrastructuurpaden 2030-2050 (de weg ernaartoe)

Vragen kunnen worden gesteld, zowel vooraf bij aanmelding, als via de chat tijdens de lezing.

We starten om 16.00 uur. Ons advies is om rond 15.45 uur online in te loggen (volgens instructie via de link die te vinden is in de registratiebevestiging). Beoogd einde (afhankelijk van vragen) om 17.30 uur.

 

Bijzonderheden en aanmelding

  • Vanwege het coronavirus hebben wij ervoor gekozen de lezing in deze vorm aan te bieden. U neemt deel via “Microsoft Teams”.
  • De voertaal is Engels in verband met de deelname van Duitse collega’s van het VDI Duitsland, Niederrheinischer Bezirksverein.
  • Er zijn geen kosten verschuldigd.
  • Aanmelden kan zowel via KIVI Regio Noord- en Midden-Limburg als KIVI Regio Limburg-Zuid tot uiterlijk donderdag 25 maart 2021. U krijgt dan een instructie en een link toegezonden waarmee u toegang krijgt tot het Teams Webinar “Integrale Infrastructuurverkenning 2030 -2050”.