Eerste reflectie op de Modernisering KIVI Reglementen

 

Beste KIVI leden,

Het afgelopen half jaar ben ik onderdeel geweest van de werkgroep Modernisering KIVI reglementen en ik wil daarover graag iets met de KIVI leden en medewerkers van het bureau te delen, we zijn op de goede weg! In de periode 2012-2018 ben ik lid geweest van de ledenraad van KIVI. Tijdens die periode bleken veel in reglementen opgeschreven afspraken niet te worden nagekomen. Ook werden nodige aanpassingen om met de steeds snellere digitale tijd mee te kunnen gaan niet snel doorgevoerd. Gelukkig zie ik het laatste jaar veel goede veranderingen, wat een verademing.

Ik begrijp goed dat reglementen voor de meeste mensen taaie kost zullen zijn. Maar zeg nu zelf, een reglement is ook gewoon een verzameling specificaties. Niet van een technisch onderdeel maar een specificatie over het proces hoe we met elkaar willen samenwerken. En processen zijn ook echt van ingenieurs. Zonder de technische processen en producten die ingenieurs de afgelopen eeuwen hebben gerealiseerd zouden we nog steeds naakt op de hei staan.

Elk voordeel heeft ook nadelen. Wanneer we die specificaties, waarvan we het eerder belangrijk genoeg vonden om het in een reglement op te schrijven niet volgen, dan gaat er iets niet goed. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de voortschrijdende tijd bepaalde afspraken overbodig hebben gemaakt. Laten we ze er dan uithalen. Of dat de tijd nieuwe afspraken belangrijk maakt. Bijvoorbeeld bepaalde taken overhevelen van het bureau naar de afdelingen, gewoon omdat we door de daling van inkomsten niet meer personeel kunnen betalen. Voor mij was een opfrissing hard nodig.

De reglementiers

In februari 2020 heeft het hoofdbestuur onze MKR werkgroep opgericht. Een maand later hadden we onze basis groep staan. Een mooi diverse club met eigen meningen en visies over de woorden die op papier stonden. Tot aan dat moment was mijn eigen visie vooral gebaseerd op mijn eigen mening van de afgelopen jaren, en daar ben ik het heel vaak mee eens maar die kent ook zijn beperkingen.

Nu terug kijkend gebeurde er iets moois. De gesprekken gingen niet over de achterhaalde artikelen in de reglementen. De werkgroep wilde het hebben over wat KIVI in onze ogen moest zijn zodat we er energie van zouden krijgen. Hoe willen we samenwerken? Waarvoor zouden we bij elkaar willen komen? En daar gaat het natuurlijk om. Onze reglementen dienen te reflecteren waar we van willen zijn, en niet, zoals bij techniek, dat specificaties bepalen hoe een product behoort te zijn. Een prachtig omdenken waar ikzelf in eerste instantie veel te snel aan voorbij ben gegaan.

De uitzondering op de regel

Natuurlijk bestaat er ook een uitzondering op deze regel. Dat zijn de externe verplichtingen waar we als KIVI aan zullen moeten voldoen. Denk aan de rechtsregels voor verenigingen of de financiële eisen vanuit de overheid. Of bijvoorbeeld door het hoofdbestuur gemaakte afspraken met externe partijen zoals bij Chartered Engineer. Daar kijken wij als reglementiers niet naar. Persoonlijk gaat het mij om begrijpelijke en duidelijke en voor iedereen werkbare interne afspraken om enerzijds samen mooie dingen te kunnen doen en anderzijds goed te kunnen aansluiten bij genoemde externe verplichtingen waar we aan gebonden zijn. Ik ben ook blij met de reacties van bestuursleden van afdelingen die aangeven mee te willen denken over de manier waarop we samen onze vereniging vorm willen geven. Hopelijk kunnen we snel onze verenigingsactiviteiten weer met nieuw elan gaan opstarten.

 

Groet,

 

Gijs Breedveld

September 2020