Geotechniek 2010, Special Funderingen

Een tweede leven voor de Westerlaantoren

M. Schamp, Geotechniek Funderingsspecial, december 2010, pagina 18

Door een betere benutting van de bestaande fundering van de Westerlaantoren in Rotterdam is het mogelijk daar enkele verdiepingen bovenop te plaatsen. Een goed staaltje van de samenwerking tussen de geotechnische en constructieve disciplines. 

CUR Publicatie 228, Ontwerprichtlijn ‘Door grond horizontaal belaste palen’

R.S. Beurze, A. Feddema, Geotechniek Funderingsspecial, december 2010, pagina 10

In de afgelopen jaren is door een CUR/Delft Cluster commissie gewerkt aan een breed gedragen ontwerprichtlijn die een substantiële verbetering geeft bij het voorspellen van vervormingen en krachten in de constructie in geval van ‘door grond horizontaal belaste palen’. De nu verschenen CUR publicatie is het resultaat hiervan en geeft o.a. een aantal aanbevolen ontwerpmethoden die zullen worden toegelicht. 

Draagvermogen van geheide palen in internationale context

F. van Tol, R. Stoevelaar, J. Rietdijk, Geotechniek Funderingsspecial, december 2010, pagina 4

Nieuwe inzichten worden geformuleerd, de laatste ontwikkelingen op het gebied van de Eurocode, paalfunderingen en ontwikkelingen in Europese harmonisatie worden in dit artikel toegelicht. 

Ervaringen met ontwerpen, maken en testen van MV palen

S. van Dijk, Geotechniek Funderingsspecial, december 2010, pagina 28

De laatste twee jaar zijn door Voorbij Funderingstechniek op diverse projecten MV-palentoegepast. Vele palen (geplaatst onder 40-65 graden) zijn in het werk proef belast. Op de projecten werd zowel een buis als een H-balk als hoofdelement toegepast. Uit de vele proefbelastingen kwam een consistente lijn naar voren: we rekenen erg conservatief in Nederland. De uitkomsten op een project in Antwerpen onderschijven deze gedachte.

Innovaties: Rüttel-injectiepalen, een nieuw paalsysteem voor Nederland

E. de Jong, Geotechniek Funderingsspecial, december 2010, pagina 40

Volker Staal en Funderingen heeft voor het project Noord-Zuidlijn in Amsterdam succesvol 1100 Rüttel-injectiepalen aangebracht. Dit voor Nederland nieuwe paalsysteem is vooraf uitgebreid getest en de prestaties van de palen zijn tijdens de bouw gemonitoord. Het paalsysteem heeft zich daarmee bewezen in de Nederlandse bodem. 

Lessen uit de verzakkingen aan de Vijzelgracht

F.G. Scheffrahn, B. Sommeling, Geotechniek Funderingsspecial, december 2010, pagina 36

De verzakkingen aan de Vijzelgracht waren de start van een intensief proces om het werk weer op te starten in een complexe context. Door een combinatie van strakke regie en samenwerking tussen alle betrokken partijen is in de zomer van 2009 het werk hervat. Dit artikel beschijft dit proces en de lessen die daaruit zijn te trekken. 

Mixed-in-place wandtechniek

E. van der Velde, Geotechniek Funderingsspecial, december 2010, pagina 44

BAUER Funderingstechniek levert gedegen Mixed-In-Place of Soil Mix oplossingen voor zowel dichtwanden als wel constructieve wanden. Door toepassing van het drievoudig doorgaand avegaar systeem en de door BAUER ontwikkelde pelgrimsgang wordt een maximale vermenging van de grond met toevoegmateriaal verkregen in zowel horizontale als verticale richting van de wand. 

Funderen in het Hoge Noorden: Overgeconsolideerde grondsoorten in Noord-Nederland

J. Peels, O. Dijkstra, Geotechniek Funderingsspecial, december 2010, pagina 22

In de afgelopen jaren zijn in Groningen, Friesland en Drenthe grote bouwprojecten gerealiseerd in bijzondere grondcondities. Het ontwerp en de uitvoering van een ondergrondse bouwconstructie vergt dan ook andere technieken vergeleken met de rest van Nederland. De aanwezige potklei, keileem en overgeconsolideerde zand lagen kunnen voor uitdagende funderingstechnische vraagstukken zorgen, maar er kan ook geprofiteerd worden van deze bijzondere grondsoorten met slimme oplossingen. Kortom: de wijzen komen uit het Noorden!